Slovenija > Komentarji in kolumne
22 ogledov

Bi še kdo raje crknil kot prišel v tuje roke?

Nacionalni interes se meri v milijonih evrov, 
ki jih mali ljudje ne bomo nikoli videli.

Janez Zalaznik | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Da razčistimo takoj na začetku. Nisem ponosen na to, da Mercator prodajamo tajkunu iz soseščine, ki je povrhu vsega še sam finančno na trhlih nogah. Toliko manj, da ga prodajamo pol ceneje, kot bi ga lahko prodali lani. Ampak če ga ne bi bilo treba, ga najbrž ne bi. Drugič, jasno, da je Agrokor ali njegove hčerinske družbe podjetja, katerih primere opisujemo, kupil pred recesijo – nekatera so bila v precejšnjih težavah, tako da so bili delavci veseli lastnika, ki je vsaj redno izplačal plače. Pri Mercatorju je nekoliko drugače.

Kljub temu pa mi gre na živce naš večni strah pred tujci, ki bodo vse uničili in razprodali, izkoriščali delavce, zaprli tovarne in požgali polja. Če bi Union prodali Belgijcem, bi imeli morda zdaj v Ljubljani pivovarsko središče za Balkan. Morda bi naš Telekom v nemški lasti iz Ljubljane kupoval madžarski in hrvaški telekom, ne pa obratno. Ker nas je strah tujcev ter menda zmoremo in znamo vse bolje sami, ima Skupina Lactalis podružnico v Zagrebu, v Ljubljani pa le proizvodnjo in prodajno enoto, ki se ji reče Ljubljanske mlekarne. Kupil jo je Dukat, ne Lactalis.

Razlogi

Ko izveš, da je mogoče v pol leta v Mercatorju pri pogodbah za intelektualne in svetovalne storitve prihraniti štiri milijone evrov, ti je jasno, da zares obstaja za osem milijonov evrov (nacionalnega!) interesa, da se Mercator ne proda. Za koliko evrov interesov, od katerih davkoplačevalci seveda nimamo ničesar, je še v drugi naši zarjaveli državni srebrnini!

Komentarjev 2
  • vrtnica 07:17 31.avgust 2013.

    Ampak je razlika...odvisno kateri tuji lastniki.Če so Nemci ,ali pa Hrvati - Srbi je razlika očitna.

  • mojstermiha99 13:06 30.avgust 2013.

    Dragi moj, očitno nisi nikoli delal v gospodarstvu in ne poznaš izčrpavanja tujih lastnikov,.Ne bom navajala imen, ker bi verjetno kmalu prišla kakšna tožba. Ampak zelo poznana dva diskontna trgovca v Sloveniji (njune bilance) še vedno delajo izgubo - ...prikaži več- ker pač svetovalne pogodbe prihajajo iz matičnih družb, ki so ponavadi potem zadaj registrirane v davčnih oazah. In Slovenija ne dobi niti 0,1% davka na dobiček. Meni se prav smilijo, ker že toliko časa poslujejo v Sloveniji s takšno izgubo in postavljajo še kar nove centre. Res je , da naša politika dela z državnim podjetji kot "svinja z bučami", ker pač očitno jim ni mar za Slovenijo , še manj pa za državljane. Če hočeš vedeti, kdo ropa naša podjetja vprašaj vratarja in snažilko v podjetju pa boš vse vedel. In kaj smo naredili Slovenic. NIČ samo kritiziramo in ne upamo dvigniti glave, ker vemo da so vsi , ki bi morali zagotavljati red v državi pod vplivom vseh teh, ki ropajo naše premoženje.Ne verjamem, da bi bil Unio