Slovenija > Komentarji in kolumne
28 ogledov

Do izrednih razmer v treh korakih

kolumnisti 06.04.11 Tjasa Pureber, foto: nik rovan Žurnal24 main
To, kar se zadnje čase dogaja v Sloveniji, je resnično preraslo vse meje razuma.

V tej državi izginejo podpisi za referendum. V tujini funkcionarji odstopajo zaradi ljubezenskih afer. Pri nas teptanje osnovne pravice v demokratični družbi ne gane nikogar. Niti ustavnega sodišča ne, ki se je s prepovedjo referenduma očitno odpovedal poziciji vrhovnega varuha demokratičnih svoboščin. O vsebini lahko razpravljamo, a pravicam se zaradi domnevno izrednih razmer ne moremo odpovedati. Da je naša družba izgubila kompas, sicer že en mesec sporočajo protestniki. Ker ne pustijo, da kdorkoli ugrabi njihov iskren protest, izžvižgajo vse politike in sindikaliste, ki jim pridejo blizu. A to nekatere ne moti, da ne bi s sindikati obračunavali na njihovih hrbtih. Ko sindikatom pripisujejo vlogo stricev iz ozadja, ljudem v resnici sporočajo, da se niso sposobni sami organizirati, misliti in sprevideti, da je v tej družbi nekaj resno narobe. Na ljudeh je, da ocenijo, ali so poteze, kot so denimo zakasnela izplačila plač javnim uslužbencem, nujna, ali le mehanizem neke druge vojne.

Preslišano. Oblast igra nevarno igro. Ko sistematično oži prostor, kjer lahko ljudje izrazijo nezadovoljstvo nad njihovimi odločitvami, radikalizira populacijo. Če zadnje poteze niso skrben načrt diskreditacije upora, si jih lahko razlagamo le kot paniko pred ljudsko močjo. Namesto da se oklepajo funkcij in protestnikom iščejo voditelje in pogajalce, bi morali prisluhniti jasnemu sporočilu, ki ne potrebuje interpretacij. Ljudje ne govorijo le, da morajo iti posamezniki, ampak da ne verjamejo v vrednote družbe, ki jo kolje boj med elito in vsemi drugimi.

Komentarjev 5
  • hrenroman 16:17 23.december 2012.

    Vse so pokazali včeraj! Ta oblast ne rabi ljudstva, pred njim se ogradi s policijskimi kordoni in varovalnimi ograjami! Na prostoru, kjer je bila pred 20 leti vseljudska evforija, je strašil smrad gnile politične elite! Bili ste skupaj, pridejo pa ...prikaži veča tudi še sodniki in porota!

  • PETELIN1 13:33 23.december 2012.

    Zelo dober članek Tjaša, kratek in jasen...bravo...

  • PETELIN1 13:31 23.december 2012.

    ej mrki poleg tega da si res MRKI KRKI in ne razumeš napisano, se še spravljaš na ženske in to simpatične in pametne...si pa res MRKNIL...ni ti pomoči...