Slovenija > Komentarji in kolumne
23 ogledov

Janša, Janković? Ah, da se le hitro spelje!

Borut Hočevar. Saša Despot
Kaj zahtevamo od bodočega premierja? Da se bo hitro pobral, ko nam bo presedel.

Od vseh kandidatov za novega premierja, trajnega ali začasnega, pričakujemo predvsem eno: da bo, če bo izbran, najprej olajšal pot do predčasnih volitev.

Prav vseeno je namreč, kdo bo zmagal: Janez Janša, Zoran Janković, Matjaž Hanžek ali kdo četrti. Vsakdo nam bo zelo hitro zrasel čez glavo. Vsakogar bomo imeli dovolj najpozneje po dveh letih.

Zato je pomembno predvsem eno: izogniti se moramo podobni agoniji, kakršno doživljamo že vsaj eno leto. Izogniti se moramo zapravljanju časa. Ko zaupanje v vlado pade praktično na nič, ko vlada razpade, ko ni zmožna opraviti najpomembnejših nalog, jo je treba čim prej zamenjati.

Obljuba. Zato bo med najpomembnejšimi obljubami v bližnji volilni kampanji napoved sprememb zakonodaje, ki bodo omogočile hitro odstranitev prihodnje in vseh naslednjih vlad. Takšna napoved bo tako pomembna kot projekti za oživljanje gospodarstva, varčevanje v javnem sektorju in reforme.

Nič hudega, če bomo že po letu ali dveh menjali bodisi Janševo vlado narodne enotnosti bodisi Jankovićevo revitalizirano levico ali kakšno gibanje. Nič hudega, če bomo naslednjih nekaj let doživljali hitre menjave vlade, kakršne je pred leti preživljala na primer Italija.

To je manjše zlo kot zdajšnje vegetiranje. Zato je interes državljanov predvsem to, da dobimo možnost hitre zamenjave oblasti. Kdo bo prišel na oblast, bo potem manj pomembno.

Komentarjev 3
  • allstarr111 11:41 22.september 2011.

    Tko ja, čas je da zapiha nov svež veter. Tudi SDS z Janšo naj ne računa več na glasove, vsaj dokler tale afera patria ne bo do obisti razjasnjena, ker drugače bo vsedno dvom, je bil podkupljen ali ne ? ...prikaži več? Zame osebno ne igra vloge bil ali ne, on je sicer dober politik, ampak od njegove politike navaden državljan nima nič. Tko da bi mogli zamenjat vse poslance, kokr si reku, če je že bil en mandat in nič naredil pol si drugega niti ne zasluži. Tako da najboljš menjat vse komplet, in nova vlada naj prvo sprejme paket zakonov ki bodo omogočili bolj transparentno poslovanje javne uprave in predvsem družb in skladov v katerih ima država deleže + omogoči menjavo vseh ljudi v javni upravi in družbah brez kakršnih koli odpravnin + z zakonom zniža plače managerjem in direktorjem vseh družb ki se ali napajajo iz državne blagajne ali pa ima država v njih delež oz. vseh ki jim je poslovanje z državo glavni vir dohodkov.

  • Franc Pojbič 11:18 22.september 2011.

    Menim, da Zoran Jankovič, njemu podobni NIMAJO KAJ ISKATI na mestu predsednika Vlade, kajti to mora biti oseb, ki je neomadeževana in bo imela zaupanje vseh državljanov, sicer Vladi sledi enak ali še slabši scenarij od sedanjega. Slovenija zagotovo premore ...prikaži več človeka, ki bo po meri vseh državljanov in bo imel polno zaupanje in pooblastila ter bo tako opravilno sposoben. Imamo uspešne podjetnike, doma in v tujini, relativno mlade in afirmirane managerje, zato samo NAJTI JIH JE TREBA. Vse stranke sedanje koalicije so ENAKO SOODGOVORNE ZA FIJASKO SEDANJE VLADE NE GLEDE NA TO KDAJ SO IZ KALICIJE ODŠLE DESUS, ZARES,... (še več, stisnili so rep med noge in samo pokazali svojo nseposobnost) zato državljani bodimo pozorni in izogobajmo se imen ki bodo na listih iz teh strank. Eank poziv velja za poslance, če pride do volitev-predčasnih, izogobajmo se imen poslancev ki so bili dva in več mandatov, kajti ti so že zaspani, imajo svoje mreže in so nekoristni za državo. Na sceno morajo priti nove sile

  • Stolp 09:02 22.september 2011.

    Se strinjam. Zamenjava nesposobne vlade ni nič tragičnega. V Italiji so od 50-ih do 80-ih let zamenjali več kot eno vlado na leto pa je bilo to obdobje gospodarskega razcveta Italije. Sedaj ko imajo pa že 10 let Berlusconija so ...prikaži več pa tik pred bankrotom.