Slovenija > Komentarji in kolumne
24 ogledov

Ko si kupiš boksarski ring

Mediji v času lokalnih volitev brez sramu izobesijo cenike, ljudem pa vsebino prodajajo kot povsem neoporečno.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Dejstvo je, da lokalni mediji živijo od volitev do volitev. Pa ne zato, ker bi v predvolilni kampanji nabrali toliko denarja, da bi zdržali naslednja štiri leta, to je le začetek. Financirajo jih občine, lokalna komunalna podjetja in drugi sateliti v pretežno občinski lasti. Vprašanje, ki se ob tem zastavlja, je seveda, ali je to edina možna realnost za preživetje lokalnih medijev. Brez davkoplačevalskega denarja gotovo ne morejo preživeti, ali pa zelo težko, do zapleta pa seveda pride, ko si tisti, ki denar odobrijo, medije podredijo in morajo ti kazati sliko, kakršno si lokalni šerifi želijo. Namen v osnovi ni slab, gre za obveščanje ljudi o pomembnih zadevah iz njihovega ožjega okolja, izvedba pa je žal brez vsakršne kritičnosti in distance. Davkoplačevalski denar je torej zlorabljen v imenu obveščenosti in zato niso krivi mediji, pač pa njihovi financerji. V vse skupaj bi se morala vmešati država in postaviti jasna pravila vsaj pri medijih posebnega regionalnega pomena. Ker jih financira, bi morala od medijev zahtevati, da delujejo v imenu ljudstva, ne pa v imenu županov.

Absurdnost stanja v lokalnem medijskem blodnjaku najbolj do izraza pride v času lokalnih volitev, ko mediji povsem brez slabe vesti na vidno mesto izobesijo cenik za svoje usluge, plačano vsebino pa ljudem prodajajo kot povsem neodvisno in etično neoporečno. In na tej osnovi si potem ljudje ustvarijo sliko, s katero se odpravijo na volišča. Sliko, ki je plačana.

Če že imamo zakonodajo, bi nekdo moral skrbeti zato, da se izvaja. Ne spomnim se, kdaj nazadnje je medijski inšpektor ukrepal proti kakšnemu mediju zaradi prikritega oglaševanja. In tega je zaradi vse slabšega stanja v medijskem prostoru, vsak dan več. Pa ne razprodajajo se le lokalni, ampak tudi nacionalni mediji. Pa je kakšna druga pot? V tako skorumpirani družbi, kjer nič več ni sveto in ima vse svojo ceno, druge poti kot prisile žal ni. Ko bo prvi medij izbrisan iz registra zaradi vsebinskih kršitev, ko mediji v pluralizaciji ne bodo več iskali tržne niše in ko bo to nehala z denarjem podpirati država, potem bomo morda prišli do slike, ki ne bo plačana. Morda
nam ta ne bo preveč všeč, bo pa vsaj jasna.

Komentarjev 1
  • se_eden 16:54 03.oktober 2014.

    da potencialni volilci ne bi med komentarji slučajno prebrali kaj negativnega o kandidatu za župana, so pri Regional obala v imenu preprečevanja sovražnega govora, portal zaklenili...kaj mislite, od česa živi ta portal?!