Slovenija > Komentarji in kolumne
19 ogledov

Le za dvigovanje rok je 500 evrov preveč

Vlada naj reže sejnine občinskim svetnikom, predvsem pa naj zmanjša število občin.

Nina Oštrbenk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Si ljubljanski mestni svetniki zaslužijo 500 evrov neto na mesec?

Mislim, da ne, zagotovo pa ne vsi. Dokaz za to je zadnja seja, kjer se je pokazalo, da nekateri svetniki sploh ne vedo, o čem glasujejo.

Člani Liste Zorana Jankovića so namreč po pomoti glasovali za amandma SDS. V trenutku, ko so se Jankovićevi zavedali, da so napačno glasovali, so zahtevali ponovitev glasovanja, ko so le podprli predlog svojega šefa.

Zmota je nastala, ker je sejo vodil podžupan Aleš Čerin (Janković je takrat sprejel Hannesa Swobodo), ki svetnikom ni povedal, kako glasovati. Ljubljanski župan namreč pred vsakim glasovanjem napove, o čem se glasuje, in doda: "Predlagam, da glasujete za." In v več kot 95 odstotkih primerov njegovi svetniki nasvet upoštevajo.

Nedotakljive. Čeprav sem na sejah ljubljanskega mestnega sveta skoraj vsak mesec, tretjine svetnikov ne poznam, ker nikoli ali le redkokdaj spregovorijo. Zato tudi ne vem, ali gradivo za sejo sploh preberejo, ali vedo, kaj bo njihovo dvigovanje rok (po nareku) prineslo mestu.

To ne velja za vse, a tudi če velja za tretjino, je škoda, da dobijo po 500 evrov neto na mesec. Še večja neumnost pa je, da plačujemo okoli 3.400 svetnikov v 210 občinah. Predvsem z ukinitvijo oziroma združevanjem občin bi vlada kaj privarčevala, a se tega do zdaj nobena ni upala lotiti, pa čeprav pol občin ne izpolnjuje osnovnih pogojev za ustanovitev, jih je večina zadolženih, skupaj za okoli 730 milijonov evrov, in čeprav je le četrtina finančno samozadostnih.

Komentarjev 1
  • KLOBO 21:41 07.maj 2012.

    To se vidi kakšne ovce so OPANKARJEVI glasovalni roboti!! he, he, revčki, da vas ni sram!!