Slovenija > Komentarji in kolumne
17 ogledov

Z buldožerjem v gradnjo koalicije

Maja Kalan, novinarka Žurnala24. Anže Petkovšek
Kljub zmagi na volitvah ima, ironično, Janković skoraj najslabše pogajalsko izhodišče.

Že s hitrim pregledom predvolilnih obljub oziroma strankarskih programov ugotavljamo, da bo sestava koalicije, ki bo najverjetneje doletela Zorana Jankovića, težaško delo. Toda Janković se bo moral, če bo želel SD, Desus, Virantovo listo ali SLS pripeljati v vlado, spopasti še z njihovimi taktiziranji in tehtanjem dolgoročnih koristi.

Pri tem ne smemo pozabiti, da imamo opravka z županom, ki ima v mestnem svetu z lastno listo večino ranga velikosti “50+”, da velja za trdega pogajalca in predvsem človeka, ki je v nacionalno politiko vstopil skoraj dobesedno – danes.

Pogajanja. In takšen “buldožer” bo (oziroma je menda že) naletel najprej na SD. Ta stranka je kljub razmeroma uspešnemu tretjemu mestu (če pomislimo, da je vladi na neki točki 80 odstotkov volilcev prek referendumov izrazilo nezaupanje) vendarle predstavnica “poražene” levice.

Njena koalicija z Jankovićem ni tako samoumevna, če pomislimo samo na prvo izjavo sekretarja SD ob Jankovićevem vstopu v volilno igro (Jay-Z in uničenje levice) ali na nedavne izjave Igorja Lukšiča o razkroju političnega.

Bojazen SD je namreč, da bi jih Janković, podobno kot se je zgodilo NSi z Janšo, tako rekoč “pojedel”. Tisti esdejevci, ki bi si nekoliko sprevrženo bolj kot Jankovićeve želeli kar Janševe zmage, najbrž niso osamljeni. In to je šele začetek.

Jankovića čakajo še trdovratni (tako je bilo vsaj slišati) SLS, s pokojninsko reformo “izsiljevalski” Desus in nekdanji Janšev minister Gregor Virant z listo.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 01:23 08.december 2011.

    No midva sva pa končno skupaj. A ni če pogledaš na vse brez navijanja in frustriranosti vse jasno kot beli dan. Država je pa v taki situaciji, da se ne morejo predsedniki strank zajebavati, ampak je potreben človek, ki jih ...prikaži več bo spravil skupaj in samo to je Kučan naredil. In naredil je prav. Ni pa on zaslužen za zmago ZJ , ker sem tudi jaz, skrajni levičar glasoval z 4 glasovi za ZJ in ne mojo simpatizersko SD, ki je vsa leta nazaj dobivala od moje družine 4 pointa. Kučan je naredil samo dobitno kombinacijo in nič drugega, mi smo mu pa na volitvah pritrdili. Noben ne brani niti ne prepoveduje nobenemu , da ustanavlja ali pa povezuje stranke. Zadnjo besedo imajo volivci in Kučana noben v SLO ni slišal, da je državljane nagovoril , glasujte za ZJ , kakor so to storili ta črni. In sedaj je on kao nečega kriv!!

  • Stolp 18:30 06.december 2011.

    Se strinjam! Itak da bo Janković, SD pa Virant. Samo še četrto stranko morajo najti DESUS ali SLS.To kar se zdaj dogaja je samo šov za narod. Dimna zavesa demokratičnosti in kao pogajanj. Se točno vidi: Pahor je ...prikaži več najprej rekel, da ne gre v koalicijo, sedaj da bodo trda pogjajanja. Vsak otrok vidi da je vse le blefV resnici ima vse tri Kučan lepo na špagci in je bilo že vnaprej določeno da bodo šli(v primeru zmage Jankovića) v koalicijo. To kar sedaj delajo je samo šov za ljudi kao da je vse demokratično.

  • Žurnalček 23:30 05.december 2011.

    Pozabil sem na Presečnika v alternaciji z Žerjavom.