Slovenija
15 ogledov

Komu zvoni blok šest

Gradbišče Teš 6 mediaspeed
Peripetije s poroštvi gredo proti vrelišču. Grožnje z insolventnostjo Teša in dvomilijardno škodo.

Če ne bo državnega poroštva in bo Alstom zahteval suspenz pogodbe, bi Termoelektrarna Šoštanj (Teš) postala insolventna, potrebna bo dokapitalizacija Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), v dveh letih bi nastali dve milijardi evrov dodatnih stroškov, so včeraj sporočili s HSE.

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb je povedala, da bi v tem primeru grozila razprodaja dravskih in soških elektrarn, škodo pa so ocenili bistveno nižje: na od pol milijarde do milijarde evrov. Suspenz je sicer napovedan za 4. junij, pogajanja, da bi ga (znova) prestavili, pa še potekajo.

Za pojasnila, zakaj bi nastali dve milijardi stroškov, ko pa je celoten projekt vreden 1,3 milijarde evrov, prvi mož Teša Simon Tot včeraj ni bil dosegljiv. Prav tako ni jasno, zakaj bi pri državnih poroštvih tako trmasto vztrajal Alstom, čeprav ima vse račune plačane, letos pa bi moral dobiti le še 15 milijonov evrov.

Poznavalec pravi, da HSE zmanjkuje denarja, saj so zaradi suše njihove hidroelektrarne proizvedle tretjino manj elektrike, kot so načrtovali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.