Slovenija
16030 ogledov

Konec festivala Metaldays, kupci vstopnic so izviseli

Metaldays 2018 Nika Brunet Trata, ki jo je teptalo 12 tisoč metalcev, je bila le nekaj ur po tem posnetku, ko se je festivalski večer zaključil, tako čista, da bi težko posumili, da se na njej odvija največji festival pri nas.
Kaj se bo zgodilo s tistimi, ki so jim ostali dolžni, niso pojasnili.

Organizatorji festivala Metaldays so obiskovalcem sporočili, da festivala ne bodo več organizirali. 

Spomnimo: januarja so sporočili, da je Metaldays 2024 odpovedan, saj da bodo vse moči usmerili v organizacijo festivala v letu 2025. Ta je sicer od leta 2013 do 2022 potekal v Tolminu, nato pa se je preselil v Velenje zaradi nesoglasij med organizatorji in tolminsko občino.

Številni obiskovalci so že večkrat zahtevali vračilo plačila za karte za festival leta 2020 in 2021, ko je bil ta odpovedan zaradi omejitev, povezanih s covidom-19, a brez uspeha. Organizatorji so jim v zameno ponujali karte za naslednji festival, vendar pa bodo zdaj očitno ostali na suhem - brez vračila denarja in brez obiska naslednjega festivala.

V zelo dolgi izjavi, ki so jo objavili na svoji spletni strani, so organizatorji našteli razloge za konec festivala Metaldays.

Številni zapleti

"Odločitve nismo sprejeli zlahka," so zapisali in dodali, da jih je covid-19 finančno močno prizadel, sledile pa so še poplave leta 2023 ter tekoči stroški, povezani z organizacijo tako velikega festivala.

Nadaljevanje ni več smiselno, so ocenili. "Nočemo se pretvarjati, da je bilo vse odlično. Ne moremo spregledati situacije z vračilom denarja za vstopnice, povezane s covidom-19, ali dolgov, ki so nam ostali do nastopajočih in partnerjev v letu 2023. A vseeno ne moremo dovoliti, da o nas širijo laži, brez da vam povemo resnico. To je naša moralna dolžnost," so zapisali.

Kot so pojasnili, so bili v času, ko je udaril covid-19, popolnoma brez prihrankov, ker so zaslužek festivala Metaldays investirali v izvedbo drugih festivalov, med drugimi Overjam Reggae, Punk Rock Holiday in Bluesland.

Leta 2020 so zato morali zaradi covida-19 prvič odpovedati festival, svoj dolg do obiskovalcev pa naj bi pokrili prihodnje leto, ko so jim obljubili novo karto za festival. Vendar tudi leta 2021 festivala niso izvedli.

Metaldays 2019 | Avtor: Marko Alpner Marko Alpner
Že leta 2021 so razmišljali o koncu

O razglasitvi bankrota so razmišljali že leta 2021, so priznali. A nato so zmanjšali stroške in najeli kredit, da so lahko vzdrževali družbo in "počasi vračali zahtevana vračila za vstopnice".

Nato pa je leta 2022 spet narasla cena produkcije, so zapisali, v nekaterih primerih bojda celo za 300 odstotkov, medtem ko so že prodali vstopnice po "prenizki ceni".

Načrti, da bi se že leta 2022 preselili v Velenje, so se jim zaradi finančnih razlogov podrli, zato so morali festival še enkrat organizirati v Tolminu. To je po njihovih besedah še dodatno povečalo stroške organizacije.

Hkrati pa so zaradi del na prizorišču lahko gostili le 7 tisoč ljudi. Izvedbo festivala so označili za "logistično nočno moro".

Pojasnili so, da so stroške, ki so nastali leta 2022, pokrili s prodanimi kartami za leto 2023.

Krivo naj bi bilo drugo podjetje

A spet se je zalomilo. Tokrat so s prstom pokazali na podjetje Amaia Esa, ki je poleg prodaje pijače uvedlo brezgotovinsko plačilo na festivalu.

"Podjetje je bilo naš gastronomski partner več let," so pojasnili, poleg tega je njihovo osebje sodelovalo z organizatorji že pred tem. Zato so jim zaupali pomemben del izvedbe prehoda na brezgotovinsko poslovanje. "Kakšna napaka! Podjetje Amaia Esa ni spoštovalo pogodbe in je zato zadržalo velik del denarja, ki so ga bili dolžni organizatorjem festivala Metaldays. Ker nismo pričakovali takšnih nezakonitih potez, smo vrnitev denarja za neizkoriščene vstopnice obljubili po festivalu leta 2022. Denarja je bilo več kot dovolj, da bi pokrili dolgove do obiskovalcev. A s svojo potezo so to ogrozili in zaradi njih se je festival znova znašel v rdečih številkah," so pojasnili.

Poleg tega naj bi podjetje zavrnilo izplačilo denarja, ki je obiskovalcem ostal na karticah, kar je festival še bolj očrnilo. Sledile so tožbe, dve so že dobili, so pojasnili.

Organizatorji Tolminatorja naj bi jim metali polena pod noge

Po izvedbi festivala leta 2022 so se znova zahvalili Črtu Batagelju in se pozanimali, če se jim bo pridružil leta 2023 na novi lokaciji. Vendar odgovora niso dobili.

Batagelj je namreč že sodeloval pri organizaciji festivala Tolminator, ki je zatem potekal v Tolminu, so prepričani organizatorji Metaldays, na vprašanje, zakaj je še sodeloval z njimi, pa je po njihovem odgovor to, da "ljubi naš denar".

"A ker še niso organizirali dogodka z lastnim denarjem in niso vešči promocije, sta se Črt Batagelj in Matej Ahlin (zdaj promotorja Tolminatorja) odločila očrniti MetalDays ter zanetiti zdraho med obiskovalci. Cilj je bil, da nam odvzamejo del obiskovalcev," so prepričani.

Očitali so jim, da so jih skušali očrniti in da so sodelovali z internetnimi troli, med krivci za slabo medijsko podobo so izpostavili celo novinarja časopisne hiše Delo.

A dejstvo je, da so bili številni, prej redni obiskovalci besni na organizatorje predvsem zaradi nepoštenega poslovanja, saj so na vračilo za karte čakali več let.

Organizatorji Metaldays so poudarili, da so v Tolminu že napovedali, da bodo festivale dovolili le do leta 2027, zato so prepričani, da organizatorje Tolminatorja kmalu čaka hladen tuš, posmehujejo se jim, ker so festival poimenovali po mestu, "ki jih zavrača".

Leta 2023 v Velenju še poplave

Leto 2023 je bilo za organizatorje MetalDays znova krizno. Ker so se preselili na novo lokacijo v Velenje, so se odločili, da za izvedbo namenijo več denarja in najamejo bolj znane glasbene skupine. "Zdaj se zavedamo, da to ni bila najbolj pametna odločitev," so zapisali.

Sledile so še poplave. Stroške bi lahko znova krili s prodajo kart za festival naslednje leto. Državne pomoči, ki naj bi jim bila obljubljena, niso dobili. Zato so se odločili, da z izvedbo priljubljenega festivala prekinejo.

Kljub vsemu bodo očitno še naprej organizirali dogodke

Zahvalili so se tudi izvajalcem, ki so jim ostali dolžni, dodali so, da situacijo obžalujejo. "Želimo si povrniti vaše zaupanje in znova postati zanesljiv partner v prihodnosti," so dodali in s tem nakazali, da se še ne želijo posloviti od organizacije dogodkov.

Opravičili so se tudi ostalim sodelujočim in vsem, ki so bili zaradi festivala oškodovani. "Zdaj vemo, da bi morali odreagirati drugače. A globalna pandemija in poplave so predstavljali prevelik izziv za nas."

Dodali so, da je to slovo od MetalDays. "A kot pravijo: ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • GarBollo001 12:32 09.julij 2024.

    Bojkot.

  • ahoteec 09:07 09.julij 2024.

    "You ever hear the saying? You run into an asshole in the morning, you ran into an asshole. You run into assholes all day, you're the asshole."

  • AMEX_No_Thanks 09:05 09.julij 2024.

    Druga vrata, ki se odprejo so v vašem primeru le še vrata zapora.

Sorodne novice