Slovenija
146 ogledov

Konec počitnic, poslanci čakajo, da jim Golob pošlje ime

Državni zbor Državni zbor
Po parlamentarnih počitnicah se poslanci vračajo na svoja delovna mesta.

Parlamentarne počitnice, ko ni rednih zasedanj DZ in delovnih teles, po poslovniku DZ potekajo od vključno 16. julija do 31. avgusta.

V tem tednu bo torej steklo redno delo parlamenta, poslanci se bodo sestali tudi na izredni seji DZ. Na dnevnem redu bo predlog priporočil vladi v zvezi z reševanjem romskih vprašanj, ki jim je v petek že prikimal tudi matični odbor DZ za notranje zadeve.

Prav tako bodo na seji potrdili mandat novima poslanskima kolegoma, Andreju Poglajnu (SDS) in Francu Medicu (NSi), ki bosta v parlamentarnih klopeh nadomestila novoizvoljena evropska poslanca, predsednika NSi Mateja Tonina in Branka Grimsa iz SDS.

Tudi sicer pa je pred poslanci delovna jesen. Čaka jih potrjevanje proračunskih dokumentov, razpis posvetovalnega referenduma o gradnji nove nuklearke v Krškem (Jek 2) ter zakonsko urejanje vprašanj, za katero je koalicija na junijskih posvetovalnih referendumih dobila večinsko podporo volivcev.

Vladna koalicija prav tako obljublja, da bo v parlamentarni postopek posredovala zakonske predloge za uresničitev zadanih strukturnih reform. Kmalu je tako pred poslanci pričakovati sveženj predlogov davčnih sprememb, ki ga je vlada potrdila v petek. Več zakonodajnih predlogov pripravljajo tudi na ministrstvo za zdravje, pričakovati je zakonodajno podlago za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju, v pripravi so izhodišča pokojninske reforme.

Pred poslanci bo tudi nekaj kadrovskih vprašanj. DZ bo potrjeval novega vodjo obrambnega ministrstva, ko bo predsednik vlade Robert Golob v parlament poslal predlog za imenovanje kandidata oz. kandidatke. Zagovor pred poslanci pa že drugič čaka ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.