Slovenija
6732 ogledov

Konec tedna nas čaka takšno vreme

Vročina Profimedia
Tudi v naslednjih dneh je zaradi vročine za velik del države razglašeno oranžno opozorilo. Kdaj lahko pričakujemo, da bo vročina popustila?

V Kopru je agencija za okolje v obdobju med 1. junijem 2024 in 16. julijem 2024 zabeležila že 25 tropskih noči. Drugje po Sloveniji so večinoma izmerili do 10 tropskih noči. Več kot deset tropskih noči so namerili v Vedrijanu (Goriška brda), Portorožu in Sevnem (Litija)

O tropski noči govorimo, ko se ponoči temperatura zraka ne spusti pod 20 °C. 

Največje število vročih dni – dnevi s temperaturo nad 30 °C – so zabeležili v Črnomlju in ne ob Obali. "Razlog za tem stoji v vplivu morja. Trenutno je situacija obratna, v notranjosti Primorske piha šibka burja, zaradi spuščanja zraka se ta segreje in hkrati osuši. Posledično imamo visoke temperature na Goriškem in v Vipavski dolini. Kadar pa iz morja zapiha maestral, pa se naraščanje temperature upočasni, najvišja dnevna temperatura se približa temperaturi morja (ta pojav je najbolj izrazit, ko je morje še hladno)," pojasnjujejo na agenciji za okolje. Dvajset in več vročih dni so zabeležili tudi v Cerkljah, Metliki in Portorožu.


Za naslednje dni še naprej velja oranžno opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve po nižinah za južno polovico države. "Najbolj vroče bo na Primorskem, kjer je razglašena tudi velika požarna ogroženost naravnega okolja," pravijo na agenciji za okolje. 

Tudi danes se ponekod po državi pojavljajo nevihte. Razmere lahko spremljate na radarski sliki padavin

Obeti za obdobje od 21. do 26. julija kažejo, da lahko v nedeljo pričakujemo bolj pestro vremensko dogajanje. Sprva bo še sončno in vroče, popoldne pa se bodo od zahod začele pojavljati plohe in nevihte. Te bodo do večera zajele večji del države. V ponedeljek in torek bo deloma jasno. Le na Primorskem se bo segrelo nad 30 °C, napovedujejo na agenciji za okolje. V sredo in četrtek naj bi sledilo nestanovitno vreme z osvežitvijo. V petek bo nato precej jasno, a še brez vročine, dodajajo.

Prihodnji teden nekoliko hladneje?

Ker bo višinska dolina hladnega zraka nekoliko južneje, bi – sodeč po trenutnih modelih – okoli 24. julija lahko malenkost lažje zadihali, pravijo pri Neurje.si. "Kar pomeni, da bodo do takrat nekateri kraji v Sloveniji beležili rekordno število vročih dni. Recimo Črnomelj bo do tedaj imel več kot 30 vročih dni, ko je temperatura čez dan presegla 30 °C. Tudi v drugih krajih po Sloveniji bo govora o ekstremno dolgem vročinskem valu, ki nas je objel v mesecu juliju. Vsi pa tudi vemo, da ob takih izrazitih menjavah zračnih mas po navadi pride do ekstremnega vremena," spomnijo.


Kdaj se bo zaključil vročinski val?

"Območje visokega zračnega pritiska nad večjim delom Evrope bo vztrajalo še kak dan ali dva, od sobote naprej pa nas bo prešlo kar nekaj višinskih motenj in vročina v notranjosti Slovenije bo popustila. Vprašanje je, kdaj se bo zaključil vročinski val, po zadnjih izračunih že v soboto, ko temperatura ne bo več dosegla 30 °C. V nedeljo bo spet poletno vroče, vendar nas bo proti večeru od zahoda dosegel vpliv vremenske fronte, ki bo potovala čez Srednjo Evropo, v nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek lahko pričakujemo pogoste plohe in nevihte," obete strnejo pri Ciklon.si. "Na začetku novega tedna se bo nad nami spet okrepilo območje visokega zračnega pritiska, vendar v notranjosti se temperatura ne bo dvignila čez 30 °C, vroče bo predvidoma le še na Primorskem." Za sredino naslednjega tedna napovedujejo novo poslabšanje z vdorom hladnejšega zraka, kar bi lahko prineslo sveža jutra. Opozarjajo pa na evropski izračun, ki nakazuje, da bi se vročina ob koncu naslednjega tedna lahko vrnila. Nova višinska motnja pa bi nas lahko potem dosegla okoli 30. julija, vendar je to še težko napovedati. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.