Slovenija
17 ogledov

"Korupcija je kot ambrozija"

Ljudmila Novak Saša Despot
Ljudmila Novak meni, da se je treba s korupcijo spopasti kot s plevelom. Ob tem je dejala, da bi moral minister Omerzel odstopiti sam.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je korupcijo primerjala s hudim plevelom ambrozijo. "Ker nismo začeli pri majhnih stvareh in bili pozorni, se je tako močno razširila, da je ogrožena praktično cela država," je povedala. Po njenem mnenju je naloga ne le vseh nadzornih organov, institucij in politike, ampak tudi vseh državljanov, da se s korupcijo spopadejo kot s plevelom.

Izrazila je obžalovanje, da vodstvo protikorupcijske komisije v odstopu torkovega javnega pisma ni objavilo že veliko prej, saj da v njem navajajo dejanske težave v Sloveniji in tudi rešitve. Novakova od vseh odgovornih institucij, tudi aktualne vlade, pričakuje sprejem potrebnih ukrepov.

Želi boljšega ministra

Ob nedavnem odstopu gospodarskega ministra Stanka Stepišnika predsednica NSi ocenjuje, da je to dobra priložnost za boljšega ministra, ki bi moral izhajati iz gospodarstva. Po njenih besedah je sicer prav, da premierka Alenka Bratušek išče investitorje v tujini, a to ne bo učinkovito, dokler ne bodo vzpostavljeni dobri pogoji za gospodarstvo.

Spomnila je tudi na odločitev izvršilnega odbora stranke, da bi podprli interpelacijo zoper ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela. Sicer pa v NSi menijo, da bi minister moral odstopiti sam, ker ni držal besede in ker je v navzkrižju interesov. "Če se gre podjetnika, kar je seveda dobro in pozitivno, pa ne bi smel sprejeti take funkcije," je dodala Novakova.

Glede na to, da prvak DL Gregor Virant ves čas poudarja ničelno stopnjo tolerantnosti do korupcije, pa predsednico NSi preseneča, da se je DL, iz vrst katere prihaja Omerzel, odločila za podporo ministru.

Korupcija tudi pri zadolževanju?

V NSi ocenjujejo, da bi se Slovenija morala zadolževati po najugodnejših obrestnih merah, ne pa denar "brezglavo sprejemati, pri čemer niti javnost ne sme vedeti, od koga". To po mnenju Novakove povzroča nezaupanje vladi pa tudi razna ugibanja. V stranki sumijo, da gre tudi tukaj za korupcijo.

Ker so v najmanjši parlamentarni stranki prepričani, da bodo na prihodnjih volitvah podvojili svoj rezultat, podpirajo tudi spremembe volilnega sistema, ki bi med drugim prinesle dvig volilnega praga s štirih na pet odstotkov. Če bi bil prag višji, pa bi bilo omejevanje demokracije preveliko, je sklenila Novakova.

Komentarjev 4
  • feferon 17:24 04.december 2013.

    Sami lopovi! Ironija je pa ta ,da smo jih sami izvolili....

  • ennanova 14:42 04.december 2013.

    Predavanje Dušana Rutarja 9.12.; Jud in prostitutkaPredavatelj bo govoril o izključevanju drugačnih ljudi in o mehanizmih, zaradi katerih se to dogaja, pa tudi o strategijah preživetja in solidarnosti, ki jih razvijajo izključeni in družbeno segregirani ljudje.http://za-misli.si/obvestila/1326-predavanje-dusana-rutarja-jud-in-prostitutka

  • Avatar čavez
    čavez 13:49 04.december 2013.

    Ljudmila Novak najlepše bi bilo da vi vsi spokate svoje riti iz vseh funkcij v tej državi.