Slovenija
28119 ogledov

Ni še konec: "Če se ta napoved uresniči ..."

neurje nevihta nebo Profimedia Viharno nebo.
Proti notranjosti države se pomikata dve močni točonosni celici. Toča je popoldne najbolj klestila na Dolenjskem.

"Če se ta napoved uresniči lahko v prihodnji uri tudi našo prestolnico preide neurje! Toča še zmeraj ni izključena, saj se prav ta trenutek na zahodu in severu nahajata dve močni točonosni celici. Spremljajte radarsko, kajti ti celici se sedaj pomikata preko notranjosti države v smeri proti Dolenjski in Štajerski," opozarjajo pri Neurje.si

Razmere se za zdaj še ne umirjajo. Močnejše nevihte so po podatkih agencije za okolje v okolici Nove Gorice, Tolmina in Kranja. Pomikajo se proti severovzhodu. Nevihtni celici, ki sta nastali nad severno Primorsko, sta se združili v nevihtni sistem, ki se pomika proti osrednji Sloveniji. 

Pozno popoldne so zabeležili nekaj močnejših nalivov, med drugim v Kranju (33 mm) in v Novi vasi na Blokah (24 mm).

Močnejše nevihtne celice so nastale tudi v bližini Postojne, Velikih Lašč in Mirne Peči. Ob tem nastajajo nalivi in močnejši sunki vetra. Možna je tudi toča. Omenjene nevihtne celice se pomikajo proti severovzhodu. 

Nevihte nastajajo tudi na območju severnega Jadrana in se pomikajo proti Slovenski Istri. Ob tem so možni močnejši sunki vetra opozarja agencija za okolje. 

Popoldne klestilo po Dolenjski

Na območju Dolenjske je popoldne nastala do sedaj najmočnejša nevihta, poroča Arso. Supercelična nevihta je potovala v loku in zavijala desno, kar je dokaj značilno za supercelične nevihte na severni polobli, so pojasnili za STA.

Nevihta je potovala od Postojne preko Ivančne Gorice, Trebnjega in Novega mesta in jo je spremljala tudi toča. Najmočnejši sunek vetra so izmerili v Novem mestu, in sicer 63 kilometrov na uro.

Vidljivost na dolenjski avtocesti je bila v času prehoda nevihte izredno otežena. Kot je razvidno iz posnetkov, je toča uničevala vetrobranska stekla. Ponovili pa so se tudi prizori, ki smo jim velikokrat priča ob padanju toče - nekateri vozniki so namreč ustavljali pod nadvozi, kar je v nični vidljivosti zelo nevarno.

Nevihta, ki je prešla predele Dolenjske, se je pomaknila na Hrvaško, dodaja vremenski portal Neurje.si. "Na radarski sliki sta prav tako vidni dve močni nevihti, ki sta severno od te celice in se prav tako pomikata proti Hrvaški. Sedaj se bodo tudi tam pojavljala krajevna neurja z točo. Govora je o superceličnih nevihtah, kot je razvidno iz druge fotografije, kjer je jasno izoblikovan oblačni zid oz. wall cloud, tudi radarska animacija potrjuje rotacijo vzgornika," pojasnjujejo. 

Hrvaški državni meteorološki zavod je zaradi nevarnosti neurij izdal rdeče vremensko opozorilo.

"Pri nas ne pričakujemo več tako pestrega dogajanja, čeprav bodo nevihte še prisotne. Se pa celotna situacija s hudimi neurji seli vzhodneje, kot je videti na radarski. Zagreb je za las obšla močna nevihta z debelo točo, ki sedaj klesti proti vzhodu," so zapisali. 

Še en pas neviht se je popoldne pomikal od Lesc oz. Ljubljane proti severovzhodu in je zajel območje Velenja, kjer so ob ujmi zabeležili 28 milimetrov dežja. V Velenju in Šmartnem ob Paki so posredovali gasilci. Na postaji Radegunda v občini Mozirje so v zgolj 30 minutah zabeležili 26 milimetrov padavin, na Rogli pa 21 milimetrov. 

Gibanje padavin spremljajte na radarski sliki padavin na tej povezavi. 

Veter odkrival strehe in podiral drevesa

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je v Grosupljem močan veter odkril nekaj stanovanjskih objektov, v Sevnici v naselju Pavla vas pa je zaradi udara strele zagorelo ostrešje gospodarskega objekta. Posredujejo gasilci.

V Cerknem je veter podrl več dreves, eno od njih je padlo na stanovanjski objekt. Veter je odkril nadstrešek hiše, na vozišče pa se je vsula obcestna brežina. Posledice neurja odstranjujejo gasilci.

Meteorna voda je težave povzročala v Medvodah in v Ivančni Gorici, kjer je zalila nekaj stanovanjskih in gospodarskih objektov, močan veter pa je podrl nekaj dreves. V Kamniku je zalilo nekaj stanovanjskih objektov in kamp. Meteorna voda je zalila tudi nekaj stanovanjskih objektov v Medvodah in Ljubljani. V vseh naštetih primerih posredujejo gasilci, še poroča uprava za zaščito in reševanje.

Podrto drevo | Avtor: Profimedia Profimedia

Dogajanje bo še burno

Nove nevihte nastajajo v severni Italiji ter na Primorskem in se pomikajo proti severovzhodu. Ob tem je možno zastajanje padavinske vode in naraščanje hudourniških vodotokov, opozarjajo na Arsu.

Glede ukrepov v takšnem vremenu na Arsu prebivalcem svetujejo, da v primeru, če njihovega območja še ni zajela nevihta, zaščitijo svoje imetje. Če pa so v naravi, če morda kampirajo, naj se umaknejo v bolj varno zavetje.

Današnje vremensko dogajanje bo burno še popoldne in zvečer, pri čemer ne bo popolnoma izvzeta niti Primorska z Obalo. Fronta nas bo dokončno prečkala v noči na torek, tako da se bo do torka zjutraj že umirilo. Glede na to na Arsu pričakujejo dokaj jasno in po nekaterih nižinah tudi megleno jutro.

Neurje dež veter dež z vetrom povodenj deževje vreme nevihta | Avtor: Profimedia Profimedia

Arso ob tem svari pred nevarnostjo zadrževanja na prostem in v bližini dreves, daljnovodov in v bližini hudourniški vodotokov. "Tudi zvečer bo vremensko še zelo nestanoviten in žal ne bo primeren za dogodke na prostem. Nevihte z vetrovnim pišem bodo predvidoma zajele tudi Slovensko obalo in večji del Istre," piše v zadnji napovedi Arsa, kjer dodajajo, da se bo vremensko dogajanje ponoči umirilo. "Nato burnejšega vremena vsaj nekaj dni ne pričakujemo," dodajajo. 

Sicer se je nevihtno dogajanje iz Furlanije - Julijske Krajine sprva preselilo nad severozahodni in osrednji del Slovenije. Močnejši nevihtni celici sta nastali na območju Cerknega in pri Radovljici, sporoča Arso. Sicer so nalivi in nevihte težave povzročale tudi na območju Radovljice, Tržiča, Bleda, Škofje Loke, Medvod, Domžal, Kamnika in Grosuplja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Nelaži 19:12 01.julij 2024.

    V Postojni je veliko ameriških in vojakov drugih držav. EMS frekvence so se podvojile, NATO vaja jadranskega regionalnega varnostnega kibernetskega sodelovanja (Adriatic Regional Security Cyber Cooperation Exercise 24 – ARSC2EX 24). in to sranje bo trajalo vsaj do 5. julija ...prikaži več ali dlje dokler ne bodo spet naredili kako težko p*zdarijo https://www.slovenskavojska.si/medijsko-sredisce/novica/v-slovenije-poteka-vaja-regionalnega-varnostnega-kibernetskega-sodelovanja/

  • Kmodri_ 17:10 01.julij 2024.

    Ma toča je je**!