Slovenija
27 ogledov

Krajani odločno proti deponiji

Krajani Tenetiš še vedno vztrajajo pri zaprtju deponije, čeprav se njihova občin Žurnal24 main
Društvo za ohranitev Udinboršta v Kranju s protestom izraža nasprotovanje gradnji regijskega centra za ravnanje z odpadki v Tenetišah in podaljšanju uporabnega dovoljenja deponije.

Več kot 100 občanov Tenetiš in Mlake je tako zaprlo cesto do deponije, s čimer vztrajajo pri svojem stališču, da se mora deponija dokončno zapreti. Tako nasprotujejo tudi podaljšanju uporabnega dovoljenja za deponijo, saj se je občini Kranj oktobra to izteklo. Občina je sicer podala že vlogo za podaljšanje dovoljenja, sedaj pa je odločitev v rokah Agencije za okolje RS.

Proti regijskemu centru

Krajani Tenetiš so odločeni, da deponije nočejo v svojem kraju. © BOBO

 
Na shodu, ki naj bi trajal nedoločen čas, vse dokler bo Komunala Kranj nezakonito dovažala smeti v Tenetiše, pa krajani nasprotujejo tudi gradnji regijskega centra za ravnanje z odpadki v Tenetišah. Predstavniki civilnih iniciativ Mlake in Tenetiše ter Društvo za ohranitev Udinboršta vodstvu kranjske občine med drugim očitajo neprimerno izvedbo javnomnenjske ankete, v kateri se skoraj 52 odstotkov prebivalcev na vplivnem območju strinja s predlagano lokacijo na območju sedanje deponije v Tenetišah. Hkrati opozarjajo, da je lokacija v Tenetišah na poplavnem območju in na geološko neustreznih tleh.

Krajani: Čas je za program sanacije

Policisti bodo zoper organizatorje shoda napisali kazni, saj gre za kršitev zakona o javnem zbiranju. © Iztok Golob

 
Kot je pojasnil Miran Hude iz Mlake, ki je tudi predsednik Društva za ohranitev Udinboršta, sedaj krajani zahtevajo, naj se pripravi in začne izvajati program sanacije, saj jih emisije iz odlagališča vsak dan zastrupljajo. Poleg tega zahtevajo izredno sejo mestnega sveta, na kateri naj svetniki sprejmejo, da tu nikdar več ne bo deponije ali centra za ravnanje z odpadki. Želijo, da bi se občina in komunala zavezali, da se na tem zaščitenem območju v naravnem parku izvajajo samo dejavnosti, ki so v skladu z okoljem in usklajene z željami lokalnih prebivalcev. Sicer pa je javni shod varovala tudi policija, pa čeprav dogodek ni bil prijavljen. Kot je povedal policijski inšpektor Boštjan Omrzel , bodo zoper organizatorje napisali kazni, saj gre za kršitev zakona o javnem zbiranju. Sicer pa so policisti ocenili, da gre za miren shod in da drugih kršitev ni bilo.

Zaradi protesta odpadki v Kovor

Kakšna bo usoda deponije na Tenetišah, bo znano po referendumu. © Istockphoto

 
Komunala Kranj, ki skrbi za odvoz odpadkov občin Kranj, Cerklje, Šenčur, Naklo, Preddvor in Jezersko, zaradi javnega shoda krajanov Mlake in Tenetiš danes ni odlagala odpadkov na deponijo Tenetiše, ampak je sklenila pogodbo za odvoz v Kovor. Vendar pa je odlaganje odpadkov na tržiško deponijo štirikrat dražje, kot je bilo deponiranje v Tenetišah, je opozoril direktor Komunale Kranj Ivan Hočevar , ki pričakuje, da bo dovoljenje Tenetišam kmalu podaljšano. Dovoljenje, ki se je izteklo 31. oktobra, prav tako pričakujejo v Mestni občini Kranj, kjer pa se zavedajo, da problem s tem še ne bo rešen, saj krajani nameravajo protestirati do zaprtja odlagališča. "Če nam bo preprečeno, da tudi v naslednjih dneh deponiramo smeti v Tenetišah, bomo o tem obvestili naše lastnike, torej občine, in potem bomo skupaj sprejeli stališče, kaj in kako naprej," je o protestu krajanov dejal Hočevar in pojasnil, da komunala nima nobenih pooblastil, da bi odstranila protestnike, vendar pa za to obstajajo drugi organi.

O prihodnosti deponije po referendumu

Dokončno besedo o tem, ali še naprej uporabljati deponijo pri Tenetišah, bodo na koncu imeli prebivalci celotne Mestne občine Kranj. V nedeljo, 11. novembra, bodo namreč o tem odločali na referendumu. Občina se bo tako na podlagi izida tega referenduma odločila, ali bo še naprej vztrajala pri nadaljni uporabi smetišča ali pa bo od načrtov odstopila.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.