Slovenija
2980 ogledov

Zdaj je uradno: To je naslednik Milana Kreka

Novice: Zdaj je uradno: To je naslednik Milana Kreka - Milan Krek Saša Despot
Krek meni, da bi z vztrajanjem na funkciji povzročil škodo NIJZ.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je v odstopni izjavi, ki jo je pridobila STA, zapisal, da je odločitev sprejel "po mesecu neznosnih političnih pritiskov, ki so jih predstavniki oblasti ter njihovi odposlanci izvajali" nad njim po menjavi vlade. Meni, da bi z vztrajanjem na funkciji povzročil škodo NIJZ.

Imenovali so novega v. d. generalnega direktorja NIJZ

Da je Krek odstopil, je STA neuradno izvedela že v sredo, danes pa so novico o njegovem odstopu potrdili tudi na NIJZ. Po današnji izredni seji so se sprva seznanili s Krekovo odstopno izjavo, nato pa ga zamenjali z Brankom Gabrovcem, sicer zaposlenim na NIJZ in mariborski fakulteti za zdravstvene vede. Gabrovec v stranki SD predseduje odboru za zdravje, je pa hkrati prepričan, da bo lahko veliko prispeval k razvoju institucija.

Kot je Krek zapisal v odstopni izjavi, je na mestu direktorja vztrajal tako dolgo, ker je mnenja, "da se politika ne bi smela vmešavati v imenovanje direktorja NIJZ in bi moral biti izbran na razpisu in delati cel mandat, kar bi zagotavljalo ciklični razvoj NIJZ".

Meni, da bi v tem trenutku z vztrajanjem na funkciji povzročal škodo NIJZ zaradi "nadaljnjega blatenja v javnosti in posledično zbujanjem dvoma v sporočila in priporočila NIJZ". V luči ponovnega porasta koronavirusnih okužb je to škoda, ki je noben specialist javnega zdravja ne bi želel povzročiti. "Ker ne vidim drugega izhoda, moram kljub vsemu odstopiti," je dodal.

Sprožil bo ustrezna pravna sredstva zoper vpletene

Napovedal je še, da bo po temeljitem razmisleku verjetno sprožil ustrezna pravna sredstva zoper vpletene, "ker je tovrstno vedenje oseb na oblasti nesprejemljivo kot tudi kaznivo".

Informacije, da Krek namerava odstopiti, so v medijih sicer zaokrožile v začetku junija. Za STA je tedaj povedal, da politika pritiska nanj, naj odstopi, a da tega ne namerava storiti. Na položaj namreč ni bil imenovan politično, ampak na podlagi strokovnih kompetenc, je zagotovil.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je večkrat pojasnil, da ne uživa njegovega zaupanja, a da je morebitna razrešitev v pristojnosti sveta NIJZ.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 23:06 30.junij 2022.

    Najbrž bo na obali bolje zaslužil s preprodajo heroina lokalnim narkomanom.

  • MK 22:54 30.junij 2022.

    POLITIČNO IMENOVANJE SD BUTCEV

  • Ender3 19:43 30.junij 2022.

    Krek že z samo pojavnostju ni kazal zaupanja vrednega strokovnjaka. Drugi problem so bile njegove izjave in dejanja. Za nekatere bi moral tudi, kazensko odgovarjati. In potem, vse tiho je bilo....