Slovenija
6 ogledov

Kresal: Nesreča ne počiva

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Ministrica Katarina Kresal se je danes udeležila dveh preventivnih akcij za večjo varnost v prometu. Poudarila je, da moramo v prometu ravnati odgovorno, saj nesreča nikoli ne počiva.
Pred dvema letoma je na slovenskih cestah umrlo 214 oseb, lani pa 138, je navedla ministrica in dodala, da so v enakem obdobju lani zabeležili manj nesreč. Za rast pa je med drugim krivo tudi letošnje januarsko in februarsko vreme.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal se je danes v Novem mestu in Ljubljani udeležila dveh preventivnih akcij za večjo varnost v prometu. Obiskala je sodelujoče pri preventivni akciji Naj se ne zgodi na Novem trgu in nagovorila zbrane na okrogli mizi v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. Nato se je odpravila še v Ljubljano, kjer se je pridružila zaključku akcije Vozim 202.

Ministrica je poudarila, da moramo v prometu ravnati odgovorno, saj nesreča nikoli ne počiva. "Želimo si, da do nesreč ne bi prihajalo, a le s spreminjanjem zakonodaje in s povečanim številom policistov na cestah, ki nadzirajo promet, nismo naredili dovolj. Pomembno se je zavedati, da smo za varnost v prometu najprej odgovorni sami," je povedala ministrica in dodala, da "k večji varnosti v prometu zagotovo pripomorejo tudi preventivne akcije, kot sta današnji".

Alkoholu stopili na rep

Meni tudi, da so glede na naravo letošnjih prometnih nesreč uspeli alkoholu precej stopiti na rep. Večina voznikov, ki so povzročili prometne nesreče, ni bila vinjena, kar naj bi pomenilo, da je nenehno opozarjanje, da bo policija neusmiljena do pijanih voznikov, padlo na plodna tla.

"Še vedno preveč predrznosti"
A še vedno je na slovenskih cestah preveč predrznosti, hitre vožnje in precenjevanja lastnih sposobnosti, na področjih preventive in opozarjanja motoristov pa bosta ministrstvo za notranje zadeve in policija okrepila delo. Vsi udeleženci v prometu se morajo zavedati, da imajo v rokah lastna in tuja življenja, opozarja ministrica.

Opozorila je tudi tiste, ki se ukvarjajo z varnostjo v cestnem prometu: "Nikoli ne smejo zaspati ali biti zadovoljni z uspehi."

Kljub porasti smrtnih žrtev je bilo po mnenju Kresalove v zadnjih letih s celovito akcijo in predvsem s tem, da so se policija, ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za promet intenzivno povezali s civilno družbo ter nevladnimi organizacijam, narejenega veliko. Tako upa, da bo s poostrenimi nadzori in preventivnimi akcijami policiji uspelo omenjeno smernico obrniti navzdol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.