Slovenija
20 ogledov

"Kriminaliste pribijajo na križ"

Žurnal24 main
Nadaljevanje sojenja v aferi Čista lopata je pod vprašanjem. V društvu kriminalistov nad napadom odvetnikov niso presenečeni.
Zavračamo poskuse, ko se poskuša kriminaliste nekritično in enostransko "pribijati na križ".
Jakob Demšar

Minuli teden se je začelo sojenje v tako imenovani aferi Čista lopata, vendar se je prva obravnava kmalu končala, saj so odvetniki zahtevali izločitev dokazov, sodnega senata in tožilke zaradi nezakonito pridobljenih dokazov. Novo obravnavo so razpisali za 19. november, vendar ni nujno, da se bo sojenje sploh nadaljevalo.

Društva kriminalistov Slovenije ravnanje odvetnikov ni presenetilo. "Znano je namreč, da dokazov, ki so pridobljeni z uporabo prikritih preiskovalnih metod, na primer posnetih pogovorov o kriminalnih aktivnostih med vpletenimi osumljenci, na sojenju skoraj ni mogoče ovreči," pravi Jakob Demšar, predsednik društva. "Obrambi tako preostane le možnost problematiziranja načina njihove pridobitve, česar se je poslužila tudi v tem primeru."

Preseneča pa jih, kot so zapisali v odzivu, da se pri tem poskuša diskvalificirati posameznega kriminalista, četudi so v predkazenskem postopku sodelovali številni kriminalisti, državni tožilci in preiskovalni sodnik. "Problematizira se izvor informacij od policijskih informatorjev, ki so seveda lahko nezanesljive, toda nič bolj niso zanesljive njihove informacije, če jih zbere obramba in overi pri notarju," pravi Demšar. "Poleg tega je bila v tem postopku večina informacij pridobljena iz drugih virov, ki so očitno prepričale državnega tožilca in preiskovalnega sodnika."

Marsikateri sodni proces, na katerem se obravnavajo obtožbe za hude oblike gospodarskega kriminala, se ne konča z obsodilno sodbo, kar po mnenju društva slabi občutek o dobrem delovanju pravne države. "Prepričani pa smo, da zato niso največji krivci kriminalisti, kot bi lahko javnost sklepala iz izjav obrambe ob začetku razpletanja primera Čista lopata."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.