Slovenija
15 ogledov

Krivi lumpi, ne Nemci

Semolič je vlado pozval k dialogu in iskanju sprejemljivih rešitev. (Foto: Dejan Žurnal24 main
Brezposelnost. 
Nemška gospodarska rast se ohlaja. Se nam obeta novo rekordno število brezposelnih?

“Predvidena nižja gospodarska rast v Nemčiji bo imela neposredni in posredni vpliv na obseg skupnega tujega povpraševanja po slovenskih izdelkih, tako da lahko pričakujemo upočasnitev rasti izvoza. Vpliv na morebitno zmanjševanje števila zaposlenih, ki bi izhajalo iz tega, pa bo odvisen od dejanskega obsega naročil in posledic za rezultate poslovanja posameznih podjetij,” pravi Maja Bednaš iz Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Evropska centralna banka namreč pričakuje, da se bo rast v Nemčiji ohladila in da bo Nemčija prihodnje leto dosegla le še 0,8-odstotno rast bruto domačega proizvoda; prej so pričakovali dvoodstotno rast.

Odvisno od dejavnosti

Kolikšno bo zaradi tega povečanje brezposelnosti v Sloveniji, pa tudi na gospodarski zbornici niso želeli napovedati.

Prav tako o tem ni želel špekulirati prvi sindikalist v državi Dušan Semolič. “Jaz se bolj bojim vzrokov pri nas – slabih ekonomskih politik in zakonodaje, ki omogoča lumparije. Menim, da bo ta številka brezposelnih zagotovo večja kot tista, ki bo rezultirala iz nemške recesije,” je prepričan Semolič.

Po njegovih besedah je to, koliko ljudi bo ostalo brez dela, zelo odvisno tudi od tega, v kateri dejavnosti se bo v Nemčiji zniževala gospodarska rast. “Slovenska avtomobilska industrija je recimo bolj povezana z nemško, medtem ko v gradbeništvu ni večjih povezav,” pojasnjuje Semolič.

Komentarjev 3
  • gec 12:12 19.oktober 2011.

    HRVOJE ON JE SEMOLIČ IN NE SEMULIČ,KOT HRVAŠKI PRIIMEK,PRIVAT...

  • privat 10:29 19.oktober 2011.

    dragi Semulič..če bi sindikati opravljali svoj posel danes bi imeli razcvet gospodarstva...ne pa krizo da ji ni para...Res da se nekaj ne da opraviti brez poštenega sodišča,vendar da se tudi sodišče prisiliti ,da opravlja svoje delo...

  • allstarr111 21:39 18.oktober 2011.

    Dej Dušan ti si tud že zrel za odhod.