Slovenija
24 ogledov

"Krkovič ni peljal Fincev k Janši"

sojenje patria Anže Petkovšek
Patria. Na sojenju Janezu Janši več ur zasliševali moža nekdanje veleposlanice Finske v Sloveniji.

"Patria je podjetje Rotis izbrala iz popolnoma pragmatičnih poslovnih razlogov in pri tem ni bilo nobenega političnega vpliva. Rotis sem Patrii osebno priporočil že leta 2005. Patria pač res ni imela druge izbire, kot da pri izdelavi oklepnikov za lokalnega partnerja izbere podjetje Rotis. Preostale družbe, ki so se za to potegovale, so bile v kakšnem navzkrižju interesov."

To je zagotovil nekdanji predstavnik finske Patrie v Sloveniji Andrey Mladenov. Na skoraj celodnevno zaslišanje na ljubljanskem sodišču ga je povabila sodnica, ki za domnevno koruptivnost pri poslu s Patrio sodi predsedniku vlade Janezu Janši. Mladenova je Patria najela zato, da preveri določene gospodarstvenike, poslovneže in politike, preden bi podjetje s Slovenijo sklenilo posel za nakup vojaških oklepnikov. Leta 2006 pa je postal šef skupnega podjetja Patrie in Rotisa v Sloveniji.

Brigadir jih ni povezal

Mladenov si je, da bi Patrii pridobil kar največ možnih zahtevanih podatkov, sestavil celotno shemo, ki zajema tudi stike in povezave med posamezniki. Njihova imena je označil s kraticami. "TK je Tone Krkovič, ampak on ni bil povezava do predsednika vlade Janeza Janše," je dodal
Mladeno

Janša in Wolf manjkala

Današnjega naroka se udeležujejo trije obtoženi, nekdanji direktor HSE Jože Zagožen, direktor Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič.

Premier Janez Janša se obravnave ne more udeležiti zaradi celodnevnega obiska vlade v Podravju, poslovnežu Walterju Wolfu pa vabilo ni izkazano.

So pa njegovi zagovorniki že na prejšnji obravnavi pojasnili, da je Wolf sredi junija odpotoval v Kanado. Ker vabilo ni izkazano, je sodnica Barbara Klajnšek postopek zoper Wolfa sklenila začasno izločiti, poroča STA.

Na sodišče ni prišel niti Krkovičev zagovornik Jože Hribernik, ki pa je pred dnevi napovedal, da do nadaljnjega ne bo prihajal na obravnave.

Sojenje peterici obtoženih – Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Tonetu Krkoviču, Ivanu Črnkoviču in Walterju Wolfu – se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria. Vseh pet očitke zanika.

Komentarjev 2
  • privat 17:05 11.julij 2012.

    je pa vseeno nevarnost da bo nekdo koncal v strogo varovanem zaporu...no zdaj se ni čas da bi sistem sodstva se zbudil...pravica ki bo sodila sodstvu in mafiji pa sigurno prihaja!!

  • Stolp 11:38 04.julij 2012.

    Janša ima pač pomembnejše posle in zadolžitve kot prisostvovanje politično montiranemu procesu. Sodnica se gre svoja jajca lahko tudi sama kot je že rekla, da bo - samo da bo murgeljska klapa zadovoljna.Take farse se grejo, po drugi ...prikaži več strani imamo pa zaostanke. Potem bi pa radi še višje plače!