Slovenija
65 ogledov

“Lahko brez računa?”

Šorlijevo naselje Iztok Golob
Po domače. V enem od kranjskih blokov so se dogovorili: kdor računa ne potrebuje, bo plačal manj.

Bralec iz ene od večstanovanjskih stavb v Šorlijevem naselju nam je sporočil, da so se v bloku odločili za “nekoliko nenavaden posel”. Ker so morali stanovalci v svoja stanovanja namestiti elektronske delilnike stroškov ogrevanja, so se nekateri odločili tudi za namestitev termostatskih ventilov na radiatorje. Po dogovoru sveta stanovalcev je, kot nam je pripovedoval bralec, to opravil podjetnik Branko Maček. Stanovalci so imeli namreč izbiro: če so zahtevali račun, je bila cena višja, če so privolili v montažo brez računa, pa so prihranili.

Dve zgodbi

Ko smo bralčevo zgodbo pri Mačku preverili kot posamezniki, drugič pa kot novinarji, smo dobili dve različni pojasnili. Prvič nam je povedal, da je bil dogovor s stanovalci takšen, da bo cena ob opravljeni montaži brez računa nižja. Za naš časopis pa je dejal, da takšnega dogovora ni bilo in da je vsa dela opravil z računom, celo po izdanem predračunu. Na vprašanje, ali je takšna praksa sicer običajna oziroma ali se stanovalci s takšnimi željami obračajo nanj, je odgovoril, da ne.

Domplanov pogodbenik

V podjetju Domplan, ki upravlja blok v Šorlijevem naselju, so potrdili, da so prav tam v zadnjem času nameščali elektronske delilnike stroškov ogrevanja. “Nekateri etažni lastniki se odločijo tudi za montažo termostatskih ventilov, ki pa so individualni strošek posameznega lastnika,” je pojasnil Peter Kern, vodja poslovne enote nepremičnine.

Če to drži, tega ne bi smel narediti,” je Kern komentiral dogovor med inštalaterjem in etažnimi lastniki. “Stranki mora izstaviti račun – če to poteka prek upravitelja ali ne. Lahko bi šel obračun tudi prek nas, torej na položnicah, če gre za pogodbenega partnerja. Praviloma pa se ljudje odločajo za direktno plačilo, zato tudi prej nastanejo takšne naveze,” je še pojasnil Kern.

Maček je sicer tudi pogodbeni izvajalec za Domplan. Kot je dejal Kern, z njim dobro sodelujejo pri vzdrževanju skupnih naprav v večstanovanjskih stavbah, saj gre za strokovnjaka; kot podjetje z njim niso imeli težav.

Komentarjev 1
  • BUČKO 09:10 09.julij 2011.

    Ja pa kaj je z vami. Danes vse tako funkcionira. Z računom dražje, zaradi davka-ki ga je treba plačati, brez računa ceneje, spet zaradi davka-ker ga ni treba plačati. Haaa, haaaaa