Slovenija
1 ogledov

Lavrov polaskal Sloveniji

To je že drugi obisk vodje ruske diplomacije v Sloveniji po letu. Ali sta z Žbog Žurnal24 main
Zunanji minister Samuel Žbogar je ob obisku ruskega kolega Lavrova dejal, da je Rusija med državami, s katerimi bo Slovenija v prihodnje zelo intenzivno sodelovala. Lavrov o B. vzhodu: Pustite jih pri miru.

Drugi dan obiska Sergeja Lavrova, ki sledi le mesec dni po obisku ruskega premierja Vladimirja Putina, sta oba zunanja ministra poudarila vse bolj bogate odnose med državami, ki sta jih ocenila za zelo dobre, a z možnostjo nadgradnje.

"Zainteresirani smo za krepitev sodelovanja s Slovenijo. Cenimo pripravljenost naših slovenskih partnerjev ne le na dialog, temveč tudi na konkreten prispevek za obogatitev vsebine tega dialoga," je povedal Sergej Lavrov, Samuel Žbogar pa: "Rusijo vidimo med državami, s katerimi želimo razvijati politične, gospodarske, kulturne in znanstvene odnose v prihodnje."

Sergej Lavrov in Samuel %C5%BDbogar | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Sogovornika se nista izognila mednarodnim vprašanjem, predvsem vrenju na Bližnjem vzhodu. Lavrov je glede Jemna, kjer opozicija že mesece zaman zahteva odstop dolgoletnega predsednika Saleha, opozoril, da morajo težave v državi rešiti državljani sami. To je po njegovih besedah še posebej pomembno v državi, ko opozicija postavlja morda celo pravične zahteve, a noče voditi dialoga in bi rada, da bi se v njenem imenu pogajal nekdo od zunaj.

Glede Libije pa je pozval države, ki tam posredujejo, naj jih vodi duh resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN) in naj ne "stopijo iz meja mandata VS ZN", ki pravi, da je treba zaščititi civilno prebivalstvo. Opozoril je tudi na napovedi Francije in Italije, ki sta upornikom ponudili vojaške inštruktorje. Po besedah Lavrova resolucija 1970 predvideva embargo na orožje za celotno ozemlje Libije in za vse vrste vojaške pomoči, tudi za inštruktorje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.