Slovenija
15 ogledov

Ljudje se upirajo izsiljenim

slovenija 24.09.2007, sodstvo, sodna dvorana, kladivo, sodniki, sodisce, foto: I iStockphoto
Ustavno sodišče "popravlja" zakone, s katerimi želi država skoraj na silo reševati težave.

Ustavno sodišče (US) trenutno presoja o zakonitosti vsaj štirih zakonov, ki so jih v zadnjih treh letih tri različne vlade sprejele, spreminjale ali dopolnjevale zato, da bi med drugim država nekaj privarčevala in da bi lahko pristojni državni organi ostreje kaznovali posameznike. Prav ti zdaj nekatere od teh zakonov poskušajo sesuti pred US.

Največkrat nad upokojitve

Ustavni sodniki trenutno vodijo skupno 26 postopkov; največ pobud so lani in predlani prejeli za oceno ustavnosti in zakonitosti zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf). Zakon, ki je začel veljati sredi leta 2012, je namreč med drugim uvedel "prisilno upokojevanje" v javnem sektorju. Pogodbe o zaposlitvi so prenehale vsem javnim uslužbencem, ki so izpolnjevali pogoje za upokojitev.

Proti zaplembi premoženja

US odloča tudi o tem, ali država z zakonom o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, ki je začel veljati sredi maja predlani, res lahko krši ustavne pravice državljanov do zasebne lastnine. Zakon pred US izpodbija Andrej Lapornik, domnevni tihotapec droge, ki mu grozi odvzem premoženja.

Ustavni pravnik Andraž Teršek ocenjuje, da posamezniki vse pogostejših pobud za ustavno sodno presojo določenih zakonov ne vlagajo zgolj v želji ali potrebi po nenehnem pravdanju ali oporekanju državi. Teršek opozarja, da pravzaprav država zakone prepogosto sprejema prehitro, včasih skoraj na silo, in praviloma se ljudje upirajo, ko se v družbi pojavi neka težava ali pravni problem, ki ga želi oblast na hitro in za vsako ceno rešiti. "Na to opozarjam že skoraj deset let. V tem času sem namreč prebral ogromno zakonov, v katerih je veliko hudo protiustavnih rešitev. Pravzaprav se ne spomnim zakona, v katerem ne bi bilo vsaj nekaj protiustavnih rešitev. Nikakor ne gre vlaganja pobud povezovati s to fantazmo slovenskega pravdanja," dodaja Teršek.

Število pobud za presojo ustavnosti:

Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora - 1

Zakon o kazenskem postopku - 5

Kazenski zakonik - 2

Zakon o policiji - 1

Odvozi s pajkom - 18

Zakon o uravnoteženju javnih financ - 819

Komentarjev 1
  • Sebastjan Kroflič 23:32 12.januar 2014.

    Bravo Andraž Teršek... vsaj nekdo v Slovenskem pravnem sistemu, ki ima ja**a povedati, da je slovenska zakonodaja zelo slaba in da jo pišejo "po nareku"...