Slovenija
57 ogledov

Magnetna zvezda razrešila skrivnost?

Pri na novo odkritem magnetarju so znanstveniki izračunali, da je morala origina Žurnal24 main
Odkritje izredno redke magnetne zvezde, t. i. magnetarja, postavlja pod vprašaj številne teorije o izvoru črnih lukenj.
Zvezda orjakinja porabi zalogo goriva in začne izgubljati energijo. Pod vplivom lastne gravitacije se seseda v lastno gravitacijsko jamo. Nastane močna ukrivljenost prostor – čas (singularnost). Velikost črne luknje ponavadi sovpada z velikostjo zvezde. Gravitacijsko polje srka vse, tudi svetlobo.

Magnetar je vrsta nevtronske zvezde z izjemno močnim magnetnim poljem, katere destabilizacija povzroči izbruhe visoko energijskega elektromagnetnega sevanja, natančneje izbruhe rentgenskih žarkov in žarkov gama. Oblikuje se ob gravitacijskem propadu originalne zvezde, ki odmre in oblikuje katastrofalno supernovo.

Pri na novo odkritem magnetarju so znanstveniki izračunali, da je morala originalna zvezda vsaj 40-krat presegati velikost Sonca. Po do zdaj znanih podatkih bi se morala ob propadu zvezde takšnih razsežnosti oblikovati črna luknja. Dejstvo je, da se je tokrat oblikovala nevtronska zvezda, kar izpodbija do zdaj znano teorijo.

Magnetar so astronomi našli v neobičajnem zvezdnem grozdu, imenovanem Westerlund 1, ki leži 16 tisoč svetlobnih let od južnega ozvezdja Altar. Omenjena regija je posejana z ogromnimi zvezdami.

Ben Ritchie iz ameriške univerze Open, ki je vodil podrobno študijo magnetarja, je zatrdil, da bi bilo naše nebo v primeru, če bi bila Zemlja locirana v osrčju neverjetnega grozda, posejano s številnimi zvezdami, svetlimi kot Mesec.

Supernova je zvezda, ki je imela kratko življenje in je eksplodirala. Povzroči izjemno svetle predmete iz plazme, ki postopoma postanejo nevidni v nekaj tednih ali celo mesecih. Do tega lahko privedeta dva vzroka. Masivna zvezda se sesede sama vase, ali pa bela pritlikavka kopiči snov zvezde spremljevalke, dokler ne preseže Chandrasekharjeve meje in povzroči termonuklearne eksplozije. Iz supernove se lahko razvije tudi nevtronska zvezda, ki je majhna, a zelo gosta (kubični centimeter tehta enako kot celo človeštvo).

Živijo hitro, umrejo mlade
Za izračun velikosti originalne zvezde so znanstveniki določili njeno življenjsko dobo. Ogromne zvezde propadejo hitreje kot manjše zvezde predvsem zato, ker je pritisk na njihovo jedro precej večji, kar pomeni, da vodikovo gorivo “pokurijo“ veliko hitreje. Astronomi so sicer prepričani, da se je propadla zvezda oblikovala v istem času kot preostale zvezde v omenjenem grozdu. Dejstvo, da se je sesula prav slednja, nakazuje, da je precej večja od preostalih. Kakor smo že omenili, se ob propadu zvezd, ki več kot 25-krat presegajo velikost sonca, ponavadi oblikujejo črne luknje.

Znanstvenik Negueruela iz španske univerze Alicante, soavtor študije, zatrjuje, da skrivnost manjkajoče črne luknje lahko pojasni s primerom, da se je razpadajoča originalna zvezda tik pred eksplozijo nekako znebila devet desetin svoje mase. Edina razlaga tovrstnega “dietnega načrta“ je, da je bila zvezda del kozmičnega dvozvezdja, tako da bi lahko njen spremljevalec tik pred eksplozijo odvzel nekaj odvečne teže. V tem primeru bi se zvezda izognila usodi črne luknje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.