Slovenija
5340 ogledov

"Mama me je zapustila v porodnišnici in si ustvarila drugo družino!"

dojenček porodnišnica Shutterstock
"Nisem bila prodana, kot pravijo nekateri, sem posvojena. In ne želim, da bi me moja biološka mama iskala," pravi Alisa Delić.

Po objavi intervjuja z naslovom "Tako kot v trgovini prodajajo sladkor, tako so prodajali dojenčke" Simono Š. Kalanj, ki zastopa matere, ki sumijo, da njihov otrok ob rojstvu ni umrl, kot jim je dejalo medicinsko osebje, pač pa so jih v času Jugoslavije prodali v posvojitev, se je na nas obrnila 34-letna Alisa Delić. Pravi, da trditve Š. Kalanj ne držijo popolnoma. 

Simona Šeremet Kalanj | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Navedeno ne drži!"

Delić se je prepoznala v odgovoru, ko Š. Kalanj navaja: "Našli smo mamo ženski iz Velenja. Bila je posvojena in ugotovili so, da je kupljena." V intervjuju je povedala še, da se je ženska srečala s sestro, mama pa, da je v slabem zdravstvenem stanju in je ne bi prepoznala. "Njeno stanje je posledica tega, da so ji rekli, da je punčka umrla," pravi Š. Kalanj. 

"Navedeno drži. Mama me je zapustila v bolnišnici, zapustila je celotno družino, ker je imela moškega. V posvojitev sta me z očetom dala zavestno. Ni šlo za prodajo, starši, ki so me posvojili, so plačali za spremembo rojstnega lista," pravi Alisa Delić.  

"Če nekaj plačaš, je to prodaja!"

"Če nekaj plačaš, tako kot vam je povedala Alisa (rojstni list, državljanstvo, itd. ...) se to razume kot prodaja. Lepše rečeno nelegalna posvojitev. Torej deklica je bila iz porodnišnice pripeljana v Slovenijo. Plačana je bila določena vsota," na njeno trditev odgovarja Simona Š. Kalanj. Kot je znano, je bila na predlog NSi na podlagi pričanj Š. Kalanj ustanovljena preiskovalna komisija DZ, ki bi preiskovala domnevne kraje dojenčkov v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja na območju nekdanje skupne države Jugoslavije. V Sloveniji naj bi bilo več deset mater, ki sumijo, da njihovi novorojenčki niso umrli, pač pa so bili ukradeni. 

Matej Tonin | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Če nas mame niso iskale takrat, naj nas tudi ne zdaj!"

"Da sem posvojena, sem vedela od samega začetka, saj sem pred vstopom v osnovno šolo na to temo obiskala psihologinjo. Tak je protokol, ki nas pripravi na to, da nismo nič drugačni in manj vredni v primeru, da bi se kdo na to temo posmehoval. CSD nas je obvestil, da je posvojitev potekala preko njih. Tudi podpisan je uslužbenec CSD Sarajevo, preko katerega je potekalo. Nato CSD Velenje," razlaga Delić. "Mnogi ne želimo, da nas biološke mame po vseh teh letih iščejo, to je zelo boleče, če nas niso iskale takrat, nas naj ne iščejo zdaj," dodaja Delić.

Mama je zapustila štiri otroke in očeta

Svojo biološko družino je poiskala, kot pravi, zaradi svojih otrok, da bodo vedeli, od kod izhajajo njihove korenine. Z očetom se nista srečala, saj je pokojni. Zanika, da naj bi bila mama zaradi njene "prodaje" bolna. "Z mamo nimamo kontaktov, saj mama ne želi nikogar od nas. Mama je ob mojem rojstvu zapustila očeta, sestro in dva brata. Oče jih je vzgojil sam s pomočjo babice, ki je tudi pokojna. Mama si je ustvarila novo družino in mi nismo bili del nje. A oče ne bi zmogel sam skrbeti za štiri otroke," razlaga. Se pa je sestala s sestro, ki pa ni vedela tega, da je njena mlajša sestra posvojena. "Sestra in bratje so to izvedeli naknadno po smrti očeta," pove.

"Svoje občutke lahko povem sedaj!"

Da je posvojena, so ji povedali posvojitelji. "Povedala sta mi mama in oče. Kakšni so tedaj bili občutki, je težko govoriti, saj kot sedemletna deklica nisem teh občutkov dojemala. Svoje občutke lahko povem sedaj. Svojim sem posvojiteljem neizmerno hvaležna. Očeta sem kaj hitro izgubila, a mama je vsekakor najpomembnejša oseba v življenju vsakega otroka in nobena vez ni močnejša od mamine. Ni pomembno, kdo vas je rodil, največ šteje, kdo vas je in kako vzgojil. Meni je bilo dano vse, bila sem izpolnitev sanj svojih staršev, ki jih po naravni poti nista mogla uresničiti," pravi Alisa Delić. 

"Ob tej priložnosti naj se zahvalim še Simoni, ki je vodila postopek skozi Bosno, saj Slovenija ne sodeluje z njimi. Naj bo močna še naprej, naj se zavzema za pravico in izključno le za to. Simona je glas vseh mamic in otrok, ki se borijo, misleč, da so otroci mrtvi," zaključi Delić. 

sergeja.hadner@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 07:56 29.julij 2024.

    NSi širijo laži in s tem prikrivajo dejansko stanje pedofilske skupnosti v RKC . Kaj so počeli opisuje pisatelj Doyle v romanu BOŽJI ODRED . Naj si preberejo knjige s to tematiko .