Slovenija
8957 ogledov

Mandat končali pred več kot pol leta, nadomestilo poslanske plače pa še kar prejemajo

državni zbor Anže Petkovšek
15 poslancev še ni uspelo najti nove službe.

Andrej Čuš, Janko Veber in Ljubo Žnidar so poslanci državnega zbora v mandatu 2014-2018, ki še vedno dobivajo nadomestilo za poslansko plačo. 
Do nadomestila poslanske plače je upravičen poslanec, ki mu je prenehal mandat in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve, oziroma ne izpolnjuje pogojev za zaposlitev. Poslanec tako prejema 80 odstotkov poslanske plače, teče mu delovna doba, v tem času je socialno zavarovan po predpisih, ki urejajo socialno zavarovanje oseb v delovnem razmerju, ob upokojitvi pa mu pripada pravica do odpravnine.

Najnižja poslanska plača je v prejšnjem mandatu znašala okoli 3200 evrov, najvišja pa okoli 5200 evrov. Poslanec, ki  uveljavlja pravico do nadomestila plače, prejema nadomestilo v skladu z uvrstitvijo v plačni razred glede na funkcijo, ki jo je opravljal v Državnem zboru, ne prejema pa drugih prejemkov in povračil, ki so mu pripadala, ko je opravljal funkcijo poslanca. 

Nadomestilo poslanske plače vsaj za pol leta

Za večino nekdanjih poslancev velja, da lahko nadomestilo plače prejemajo največ pol leta. Možnost podaljšanja še za pol leta imajo tisti poslanci, ki se bodo upokojili. Nadomestilo poslanske plače lahko prejemajo eno leto. 
Poslanec, ki je funkcijo poslanca opravljal dva zaporedna mandata, ima pravico nadomestilo prejemati devet mesecev in poslanec, ki je funkcijo opravljal tri zaporedne mandate, lahko nadomestilo prejema eno leto. 

Trije poslanci podaljšali prejemanje nadomestila poslanske plače

Andrej Čuš | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Od 22 poslancev, ki so ob koncu mandata 2014-2018 zaprosili za nadomestilo poslanske plače, jih je nadomestilo vse do konca polletnega obdobja prejemalo 12, trije poslanci pa nadomestilo poslanske plače za mandat, ki so ga končali sredi junija, prejemajo še danes. 

Andrej Čuš, nekdanji poslanec SDS, zdaj predsednik Zelenih Slovenije, je funkcijo poslanca opravljal v dveh mandatih, saj je leta 2013 kot nadomestni poslanec SDS prišel v državni zbor namesto Branka Mariniča, ki je odstopil, ker so ga dobili pri goljufanju pri izpitu iz nemščine. Na lanskih lokalnih volitvah je Čuš neuspešno kandidiral za župana Ptuja. Čuš ima pravico pravico do nadomestila plače devet mesecev od prenehanja mandata.

Janko Veber | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Janko Veber, ki je pred dobrim letom izstopil iz SD, je bil poslanec šest mandatov zapored, Ljubo Žnidar iz SDS, ki prav tako še vedno ostaja na plačilni listi državnega zbora, je bil prvič izvoljen leta 2011. Ker je opravljal funkcijo poslanca več kot 2 zaporedna mandata in zato ima pravico do nadomestila plače dvanajst mesecev od prenehanja mandata.

Ljubo Žnidar SDS je opravljal funkcijo poslanca dva zaporedna mandata, zato imata pravico do nadomestila plače devet mesecev od prenehanja mandata.

Možnost nadomestila poslanske plače izkoristili vseh šest mesecev

Šest mesecev je možnost za nadomestilo poslanske plače izkoristil Tomaž Gantar DeSUS, ki mu jeseni ni uspela izvolitev na mesto župana Pirana. 

Do 22. decembra, kot je bilo najdlje možno, so nadomestilo poslanske plače prejemali še Marjan Dolinšek SMC,  Aleksander Kavčič SMC, Ksenija Kramar Korenjak iz SMC, Franc Laj, sprva SMC, nato izstopil, Andreja Potočnik SMC, Dušan Radič SMC, Danilo Anton Ranc SMC, Izidor Shaker Kamal SMC, Maruša Škopac SMC, Peter Vilfan DeSUS, Branko Zorman SMC. 

Predstavnik madžarske manjšine v DZ Lazslo Gonz je nadomestilo poslanske plače prejemal do konca prteteklega leta. 

Postali državni sekretarji ali nadomestni poslanci

Jan Škoberne | Avtor: MIZŠ MIZŠ
Jan Škoberne SD in Uroš Prikl DeSUS, sta nadomestilo poslanske plače nehala prejemati v začetku septembra, ko sta bila imenovana za državna sekretarja, Škoberne na Ministrstvu za kulturo, Prikl pa dela v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca.

Jani Möderndorfer se je kot nadomestni poslanec po imenovanju Mira Cerarja na mesto zunanjega ministra, vrnil v državni zbor in zato konec septembra prenehal prejemati nadomestilo.  

Dve poslanki našli službo

Do konca septembra je nadomestilo prejemal nekdanji poslanec SMC Simon Zajc, ki ga je Šarčeva vlada imenovala  za državnega sekretarja na ministrstvu za okolje.

Od 21. septembra nadomestila ne prejema več Simona Kustec Lipicer SMC, ki se umaknila iz politike in se vrnila v akademske vode. V začetku novembra pa je poslansko nadomestilo prenehala prejemati Teja Ljubič, poslanka SMC, ki je ob koncu mandata napovedala, da se bo vrnila v pravne vode. 

državni zbor, poslanci, SD, Levica Slovenija Tako dodatno služijo poslanci

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 14
  • dragec 15:29 22.januar 2019.

    Čuš in Žnidar iz SMC ????????

  • jakec1575 14:35 22.januar 2019.

    me zanimajo cvji teh ljudi. pa realni dosezki v podjetjih. si vsaj mislim, da za državnega sekretrja pac moras precej znati, sicer si cokla razvoju države.

  • marjana09 14:09 22.januar 2019.

    totalni luzerji,ampak največji bebci pa iz SMC-ja,logično!!!! NESPOSOBNEŽI.ki jih slovenske ovce volijo....