Slovenija
32 ogledov

Mati Evropa nas bo le okarala

slovenija 14.05.13, Janez Posedi, Drago Scernjavic, Branimir Strukelj, Gregor Vi Anže Petkovšek
Kovač: Ne postopek, čaka nas le opozorilo.

Danes ob 14. uri bo Evropska komisija (EK) povedala, kaj si misli o naših obljubah. Končali bodo namreč presojo našega reformnega programa in programa stabilnosti, ki ju je vlada Alenke Bratušek v Bruselj poslala v začetku maja.

Globa bi bila 35 milijonov

"Ne bo šlo za zavrnitev, ampak za resno opozorilo," o odgovoru EK meni ekonomist Bogomir Kovač. Če bi naš program zavrnili in uvedli postopke zaradi čezmernega javnofinančnega primanjkljaja in presežnih makroekonomskih neravnovesij, bi nam lahko kot končna posledica grozila globa v višini 0,1 odstotka BDP, kar je okrog 35 milijonov evrov.

"EK bo dala dvotirno izjavo, da program glede tempa in ukrepov ne zadovoljuje ciljev, poudarjena bo tudi kritika glede nezadovoljstva z reformami. Po drugi strani pa bodo izrazili zaupanje, da bo Slovenija v nadaljevanju storila vse potrebno. Če nam bodo naklonjeni, nam bodo dali leto ali dve odloga za dosego ciljev, predvsem da bi se približali trem odstotkom proračunskega primanjkljaja," meni Kovač.

Na tapeti le mi in Španci

Poleg Slovenije je opozorilo dobila le še Španija; prejemnice pomoči Irska, Grčija, Portugalska in Romunija v poročilu niso bile obravnavane, poročilo za Ciper pa ni bilo objavljeno istočasno.

EK je v postopku že opozorila na "prepletenost državnega lastništva", nujnost reforme bančnega sistema, omejevanja plač v javnem sektorju ter nadaljevanje reform trga dela in pokojninske reforme.

Programi po istem kopitu

"Vsi ti papirji, ki jih že leta pošiljamo v Bruselj, so bolj ali manj po istem kopitu in tudi EK daje šablonizirane odgovore. Mi smo zdaj v skupini, ki prejema ostrejša opozorila," na vprašanje, koliko sta programa sploh izvedljiva, odgovarja Kovač. Dodaja, da je bil nekaj dni po tem, ko smo programa odposlali v Bruselj, podpisan sporazum s sindikati v javnem sektorju.

Komentarjev 1
  • mph 12:13 29.maj 2013.

    Jaz pa bi vse nacionaliziral, podržavi. Nato pa za dokazane ekonomske zlorabe, ki imajo hude posledice in rušenje države, uvedel smrtno kazen. Pa da vidimo, če res ne morejo ekonomisti in drugi uspešno delat v državni podjetjih, kot so potem ...prikaži več super uspešni v svojih, kamor so prečrpali ves denar iz državnih.