Slovenija
3615 ogledov

Melania Trump oddaja nepremičnino v Ljubljani. Je plačala davek? To pravi Furs

republikanska konvencija Donald Trump Melania Trump Profimedia
Del visokih prihodkov Melanie Trump prihaja tudi z naslova oddajanja nepremičnine v najem v Ljubljani.

Te dni je v ameriških medijih zaokrožila novica, da Melania Trump, žena Donalda Trumpa, kandidata za predsednika Združenih držav Amerike, na svoj bančni račun prejema visoke prihodke iz naslova oddajanja stanovanja v Ljubljani v najem. Znesek naj bi se gibal med 15.000 (cca 13.500 evrov) in 50.000 dolarji (cca 45.000 evrov) najemnine za nepremičnino/e v Ljubljani v Sloveniji, poroča Newsweek, ki se sklicuje na poročilo o finančnem stanju predsedniškega kandidata Trumpa, ki ga je izdala Ameriška zvezna volilna komisija. Za kakšno obdobje gre (mesečno/polletno/letno), Newsweek sicer konkretno ne navaja, a ker gre za letno poročilo, gre najverjetneje za obdobje 12 mesecev.

V vsakem primeru gre torej za zajeten kupček denarja, in več kot očitno je prenos sredstev med najemniki in najemodajalcem (v tem primeru Melanio Trump) sledljiv. Zato nas je zanimalo, ali Melania Trump svoje obveznosti do države, torej plačilo dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem, tudi poravna. Obrnili smo se na Furs, in jih povprašali, ali je nekdanja prva dama ZDA prijavila prejeti dohodek iz oddajanja premoženja v najem in ali je odmerjeno dohodnino tudi plačala (22,5 odstotka od celotnega prejetega denarja ob uveljavljanju normiranih stroškov, op. p.).

Na Fursu so nam odgovorili z naslednjim pojasnilom: "Na vprašanja, ki zadevajo konkretne davčne zavezance, ne moremo odgovoriti zaradi varovanja davčne tajnosti. V skladu z Zakonom o davčnem postopku kot davčna tajnost veljajo vsa dejstva, okoliščine, podatki, odločitve in drugi dokumenti, ki zadevajo posameznega zavezanca za davek." 

Ali je prihodek prijavila in davek plačala, tako vesta zgolj ona in slovenski dacarji.

Spomnimo: 250 strani dolgo poročilo o finančnem stanju, ki ga je izdala Ameriška zvezna volilna komisija, razkriva tudi zaslužke njegove partnerice, Slovenke Melanie Trump. Velik del njenih prihodkov predstavljajo nepremičnine, in sicer je vrednost njenih nepremičnin v New Yorku ocenjena med pol milijona in milijonom ameriških zelencev. A nepremičnine še zdaleč niso Melanijin edini posel. Newsweek še poroča, da je zgolj za en nastop v letu 2024 zaslužila kar 237.000 dolarjev (cca 213.000 evrov). 

V poročilu je še navedeno, je Trumpova zaslužila 330.607 dolarjev (cca 297.000 evrov) za licenčno pogodbo za prodajo NFT-jev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • sam1 11:53 21.avgust 2024.

    Navaden državljan,ki morda oddaja zgolj sobo v skupnem stanovanju in pokasira letno kakšnega tisočaka,je kontroliran s strani vseh možnih inšpekcijskih služb,bogatuni,ki kasirajo šestmestne številke letno,pa morajo ostati anonimni in jih nima nihče pravice vznemirjati...res smo država dveh obrazov.......

  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:03 21.avgust 2024.

    To kar ona pokasira za najemnino stanovanja v Ljubljani ima za tekoče "stroške", za kavice, koktejlčke...

  • karantanc56 09:59 21.avgust 2024.

    Lopovi ščitijo lopove. Banana republika.