Slovenija
215 ogledov

Mesec kritičen do Pošte: Prisluhnite delavcem!

Luka Mesec Žan Kolman/KPV
Po odprtem pismu Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ) se je odzval minister Mesec. "Zagotavljanje varnega in zdravega delovnega okolja je zakonska obveza za vse panoge in poklice," je poudaril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ) je včeraj z odprtim pismom želel opozoriti na težke delovne razmere, v katerih poleti delajo zaposleni na Pošti Slovenije. Pismonoše namreč dostavo opravljajo v vročini, poslovodstvo pa navodil za delo kljub večkratnim pozivom še ni spremenilo. Na pomoč so zato pozvali ministra za delo Luko Mesca in Inšpektorat RS za delo. Minister se je že odzval.

"Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in v Levici se zavedamo problematike ekstremnih temperatur, še posebej visoke vročine v poletnih mesecih, ki so posledice podnebnih sprememb. Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) je v letu 2023 izdala Smernice za vročino na delovnem mestu, ki smo jim sledili tudi pri pripravi nove zakonodaje na področju gradbišč," je v sporočilu medijem uvodoma zapisal minister Luka Mesec. 

"Pri prenosu Uredbe o zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih v nov zakon in dva pravilnika, smo bili posebej pozorni in predlagali nove rešitve za preprečevanje škodljivih posledic visokih temperatur za zdravje delavk in delavcev. Predlagamo počitke, hladne brezalkoholne napitke in prostore za ohlajanje," je še pojasnil. 

Kot minister, pristojen za delo, podpira sindikat SDPZ pri njihovih prizadevanjih za izboljšanje pogojev dela v času vročine in obenem poziva Pošto Slovenije, da vendarle prisluhne njihovim delavkam in delavcem, ki so v teh dneh izpostavljeni tveganjem zaradi vročinskih valov. "Zagotavljanje varnega in zdravega delovnega okolja je zakonska obveza za vse panoge in poklice, že danes," je prepričan Mesec.

Mednarodna organizacija dela (MOD) je prejšnji mesec (julij 2024) izdala poročilo z naslovom "Vročina pri delu", ki med drugim ugotavlja, da je v Evropi samo med letoma 2000 in 2020 število smrti, ki jih pripisujejo prekomerni vročini naraslo za 50 odstotkov, še poudarja minister Mesec. 

"Najnovejše študije v tem poročilu ugotavljajo, da je tveganje za poškodbe pri delu med vročinskimi valovi povečano za kar 17,4 odstotka. Drugo poročilo MOD iz leta 2024 ugotavlja, da je na svetu vsako leto 71 odstotkov (2,41 milijarde) delovnega prebivalstva izpostavljenega prekomerni temperaturi, kar rezultira v 22,85 milijona poškodb in 18,970 smrtnih žrtvah letno," še piše v sporočilu za javnost.

"Podnebne spremembe niso naša prihodnost, ampak naša sedanjost. Na ministrstvu in v Levici želimo delovno zakonodajo prilagoditi tem spremembam in delavke in delavce zavarovati pred nevarnimi posledicami podnebnih sprememb, ki so že tukaj, danes in sedaj. Prizadevali si bomo, da bo poskrbljeno za zdravje vseh delavk in delavcev," je zaključil Mesec.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • PasjaProcesija 12:10 02.avgust 2024.

    Naj prične Država pošiljati pošto preko zasebnikov, ki z uporabo klimatiziranih vozil nimajo takšnih težav kot Pošta. Pa da potem vidimo. Storitve konkurence so boljše od državnih jasli, Pošta Slovenije imenovanih. Kako naj bi hlajenje po terenu potekalo? V vsaki ...prikaži več vasi po ena hladilna komora? Mogoče vavčerji za klimatizirane bifeje, ki jih poštarji med službenim časom že koristijo? K vragu z delavci v kmetijstvu, ki cel dan v pripeki pobirajo pridelke. A Kordiš svojim zagotavlja hlajenje? ;)