Slovenija
6675 ogledov

Mineva eno leto od prve smrtne žrtve zaradi covida-19 pri nas

Žarišča okužb so bili lani zlasti domovi za starejše.

Danes mineva leto dni od prve smrtne žrtve covida-19 v Sloveniji, 14.marca  zvečer je to žalostno novico potrdil takratni minister zdravje Tomaž Gantar.

Pojasnil je, da je šlo za osebo iz rizične skupine, oskrbovanec doma starejših občanov v Metliki je umrl v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. V Metliki so prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili 6. marca pri zdravniku v tamkajšnjem zdravstvenem domu, ki je imel stike s starostniki in osebjem tamkajšnjega doma starejših občanov. 

Bolnišnica koronavirus Slovenija Novo o prvi smrtni žrtvi pri nas

V Sloveniji je do danes po podatkih Sledilnika zaradi novega koronavirusa umrlo že 4.202 ljudi, vsak deseti je bil varovanec doma upokojencev. Žarišča okužb so bili lani zlasti domovi za starejše, stanje pa se je začelo umirjati po začetku cepljenja proti covidu-19 konec decembra. Stanovalci v domovih so bili skupaj z zaposlenimi v njih in najbolj izpostavljenimi zdravstvenimi delavci namreč prvi na vrsti za cepljenje.

Na ljubljanskih Žalah je bila v parku Mihe Potočnika žalna slovesnost, s katero se je Slovenija poklonila spominu na vse preminule zaradi covidne bolezni ter izrekla sožalje in sočutje svojcem. Žalni nagovor je imel v imenu države predsednik republike Borut Pahor.

 Slovesnosti so se udeležili tudi predsednik vlade Janez Janša, predsednik DZ Igor Zorčič in predsednik DS Alojz Kovšca, ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore je blagoslovil vrbo, ki bo v znak žalovanja in življenja posajena v parku Žale.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 16
  • Janez 13:49 14.marec 2021.

    Hinavci!!!

  • Ender3 13:46 14.marec 2021.

    Kakšna farsa, namesto, da bi prevzeli politično odgovornost za vse preminule, bi se sedaj radi posipali z pepelom. Sramotijo se, tokrat skupinsko, organizirano, da ne bi bil za vse kriv Ivek, kakopak.

  • Kirka 13:37 14.marec 2021.

    So se prišli pokazat?! Namesto da bi ukrepali tedaj, ko je bilo to potrebno, se sedaj razkazujejo, pametujejo in se sprenevedajo! Za večino smrti je kriva vlada s svojim nedelom, neumnimi in nedelujočimi ukrepi in butastimi zakoni. ki jih je ...prikaži več spreminjala iz ure v uro. Upam, da ta kriminalna vlada kmalu pade! Predsednik države je pa itak samo pozer.