Slovenija
1132 ogledov

Minister ostal brez odgovora

logotip podjetja Mahle Profimedia
Gospodarski minister za odpuščanje v podjetju Mahle krivi razmere v evropski avtomobilski industriji, na GZS pa menijo, da je krivo slovensko poslovno okolje.

Za napovedano odpuščanje v podjetju Mahle ni krivo slovensko gospodarsko okolje, temveč razmere v evropski avtomobilski industriji, je po današnjem sestanku z upravo podjetja in sindikati povedal gospodarski minister Matjaž Han. Dogovorili so se za redno medsebojno obveščanje o razmerah, pri čemer se zdi Hanu posebej pomembna časovnica odpuščanj.

Kot je v izjavi za medije na sedežu podjetja v Šempetru pri Gorici dejal minister, je od uprave želel pojasnilo, kaj konkretno v slovenskem gospodarskem okolju je krivo za napovedana odpuščanja. Iz gospodarstva je namreč slišati opozorila, da bo za pričakovana odpuščanja podjetij kriva tudi nespodbudna gospodarska politika vlade. "Odgovora ni bilo," je povedal. Težave so namreč posledica zaostrenih razmer na celotnem evropskem avtomobilskem trgu, ki se sooča s posledicami pomanjkanja naročil in prepočasnega prilagajanja elektrifikaciji, je poudaril.

Pomembna je časovnica odpuščanj

Kot spodbudno ocenjuje sporočilo vodstva podjetja, da šempetrski obrat ostaja, v njem bodo še naprej potekale razvojne dejavnosti, lastniki podjetja pa ga ocenjujejo kot perspektivnega. "Vendar pa se na ravni celotne skupine pripravljajo na nadaljnji razvoj," je dejal. To po njegovih besedah vključuje tudi odpuščanja.

Matjaž Han | Avtor: Profimedia Profimedia

Ministrstvo bo dnevno v stiku s sindikati v Mahleju in upravo podjetja, je napovedal. "Bistveno je, da se ne sprejme nobena končna odločitev, dokler ne pride do dogovora," je poudaril. Pri tem je kot posebej pomembno izpostavil časovnico odpuščanj.

Z razmerami bo zdaj seznanil vlado. Kot je dejal, namerava z ekipo v 20 dneh ugotoviti, kako lahko ukrepa država.

Odpuščanja v sklopu "optimizacije organizacijske strukture"

V Mahleju so v četrtek napovedali, da nameravajo prihodnje leto v sklopu "optimizacije organizacijske strukture" s ciljem večje učinkovitosti ukiniti 340 delovnih mest, zaradi selitve dela proizvodnje v Bosno in Hercegovino ter na Madžarsko pa 270. Ukrep pripisujejo šibkemu povpraševanju v Evropi.

Premier Robert Golob je po tej napovedi v petek izrazil zaskrbljenost, saj gre po njegovih besedah za podjetje izjemnega pomena za goriško regijo. Kot je dejal, od Hana pričakuje ukrepe, s katerimi bi preprečili dodatno ukinjanje delovnih mest v podjetju in spodbudili ustvarjanje novih zaposlitev v regiji.

GZS: Podjetje Mahle največji pokazatelj težav poslovnega okolja

Podjetje Mahle je največji pokazatelj težav slovenskega poslovnega okolja, opozarjajo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Od vlade si želijo, da bo imela dovolj posluha za gospodarstvo ter spoznala, da mora nemudoma ukrepati. "Podjetje Mahle ni edini, je pa trenutno največji pokazatelj težav slovenskega poslovnega okolja, na kar delodajalci vseskozi opozarjamo," je dejala generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

Po besedah Nahtigal podobne zaskrbljujoče novice prihajajo tudi iz drugih podjetij. Na GZS so v sporočilu za javnost ob tem izpostavili informacije, ki krožijo v javnosti, da Alpina ukinja razvoj modne obutve, Gorenje zapira obrat v Rogatcu, Unior Zreče obrat v Starem trgu ob Kolpi ter odpuščanja v podjetjih Eurel in Boxmark Leather.

"Upam in želim, da bo imela vlada dovolj razsodnosti in posluha za gospodarstvo ter bo spoznala, da mora nemudoma ukrepati - ne pa čakati, da se bodo tem podjetjem pridružila številna druga," je povedala.

Vesna Nahtigal | Avtor: Anže Petkovšek Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), Vesna Nahtigal. Anže Petkovšek

Kritično do višjih davkov in prispevkov

Nahtigal kot enega od razlogov za dogajanje v podjetju Mahle vidi krčenje evropske avtomobilske industrije. Podjetja, ki so del mednarodnih dobaviteljskih verig, so namreč izpostavljena močni globalni konkurenci. "V teh bitkah zmagujejo zgolj najboljši in najbolj inovativni, pomembno vlogo pa pri tem igra tudi konkurenčnost poslovnega okolja države, v kateri delujejo," je pojasnila.

Ob tem je bila kritična do nekaterih potez slovenske vlade, od uvajanja novih in višjih davkov in prispevkov, do novega sistema obračunavanja omrežnin, ki bo, kot opozarjajo na GZS, prav industriji močno povišal stroške poslovanja.

Izpostavila je tudi problematiko visokih cen električne energije in razmere na trgu surovin. Nahtigal se zato boji, da "ključa za rešitev Mahleja ne bomo našli v podjetju samem, ampak v hitrih in pravih korakih, ki jih bo sprejela slovenska politika za oblikovanje bolj prijaznega poslovnega okolja".

GZS predlaga več ukrepov

Prvi ukrep, ki ga mora vlada po prepričanju GZS sprejeti, je zakon o stalni shemi skrajšanega delovnega časa, za katerega je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti napovedalo, da naj bi bil na vladi sprejet v prvem četrtletju 2025. V nadaljevanju pa mora poiskati pot za razbremenitev celotnega gospodarstva, so še zapisali na GZS.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • atamama 07:28 15.oktober 2024.

    Vse vlade so obljubljale boljšo plačo, več sociale in res je, to imamo.Penzije, anomalija, privatnik plačeval minimalno, sedaj dobiva dodatek. Zakaj? Delavec, plačan manj kot minimum, dobiva dodatek-če nima prevoza, ki mu ga vštejejo. Zakaj? In dodatno vprašanje, za koliko ...prikaži več so se dvignile cene dobrin? Za toliko kot so se zvišale plače ali še malo več. In vprašanje politiko, ali se je splačal ta populistični ukrep? Kupna moč je nižja navkljub 40% višji povprečni plači. In levi in desni, vsi bedaki

  • Avatar rajko55
    rajko55 05:57 15.oktober 2024.

    A da ni krivo naše vedno bolj sovražno gospodarsko okolje? Zakaj pa potem Mahle seli proizvodnjo drugam? Ta Han postaja drugi holob....

  • jakec1575 20:22 14.oktober 2024.

    mi smo razbremenili gospodarstvo leta 90. delodajalec placa 16% pa se kusur za zdravstveno dodatno. vse ostslo placamo od bruta sami. na ceskem je obratno. v svstriji obratno. ni mi pa jasno kako hrvatom uspe s tako nizkimi pokojninskimi prispevki. ...prikaži več imajo najbolj zjebano starostno piramido. ali pa je preprosto zivljenjska doba nizja in so lahko prispevki nizji