Slovenija
1944 ogledov

Ministrica Katič: Pravosodje je zadnje v vrsti, ki bi moralo ukrepati

romsko naselje
1/2
Žurnal24 Fotografija je simbolična.
"Zaključke bi strnila v to: vrtec, šola, sociala, preventivno delovanje vseh organov na lokalni in državni ravni, aktivnosti družbe kot celote, socializacija in na koncu je pravosodje," je dejala ministrica za pravosodje.

Letos nenehno poročamo o incidentih, ki jih povzročajo pripadniki romske skupnosti v Sloveniji. Na težave s posameznimi Romi, s katerimi se srečujejo v njihovi okolici, opozarjajo prebivalci Jugovzhodne Slovenije in Posavja, ki se zaradi naraščanja nasilja in kriminala nekaterih Romov ne počutijo varne. Vlado in ministrstvo za notranje zadeve so zato  pozvali, naj začneta reševati kadrovske težave policije, saj ocenjujejo, da lahko policija težave obvladuje le z zadostnim številom policistov. Preostala pristojna ministrstva pa so pozvali, naj sprejmejo več ukrepov za zaposlovanje Romov, okrepijo programe predšolske vzgoje za romske otroke in zaostrijo šolsko zakonodajo na način, da bodo romski otroci obiskovali šolo. 

Kriminal in prestopništvo, slabi pogoji za bivanje, nasilje na ženskami, dogovorjene poroke, izostajanje iz pouka, brezposelnost... V vladnih krogih poudarjajo, da gre za zahtevno problematiko, za tek na dolge proge, kjer hitrih rešitev ni pričakovati.

Pa vendarle vlada pripravlja več ukrepov na področju romskih vprašanj. Ministrstvo za delo med drugim napoveduje odprtje več večnamenskih romskih centrov, 130 dodatnih zaposlitev v nekaterih centrih za socialno delo in tri dnevne centre za otroke iz skupnosti. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje pa napoveduje več sprememb zakona o osnovni šoli, ki se nanaša na obveznosti učencev glede obiskovanja pouka.

Danes še pravosodje in notranje ministrstvo

Danes so se na temo romske problematike sestali minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, pravosodna ministrica Andreja Katič in generalna državna tožilka Katarina Bergant. Govorili so o morebitnih nujnih popravkih zakonodaje, s katerimi bi na primer omejili težave zaradi romske mladoletniške kriminalitete. Ministrica je dejala, da je pravosodnje zadnje v vrsti, ki bi moralo ukepati. "Zaključke bi strnila v to: vrtec, šola, sociala, preventivno delovanje vseh organov na lokalni in državni ravni, aktivnosti družbe kot celote, socializacija in na koncu je pravosodje," je dejala. 

Ob tem je predstavila aktivnosti, ki jih pripravlja ministrstvo za pravosodje. V jesenskem obdobju načrtujejo prenovo kazenske zakonodaje (kazenskega zakonika in Zakona o kazenskem postopku). Nadaljujejo tudi s pripravo zakona, ki bo obravnaval mladoletne storilce kaznivih dejanj. Ta v ospredje postavlja individualizirana obravnavo mladoletnikov in hitrejši postopke, vendar ne zaostrovanja sankcij, ko to na primer predlaga NSi v svojem predlogu zakona..

Na mizi imajo tudi druge zakone, celovitejšo novelo Zakona o prekrških, Zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora itd.," je povedala Katič, ki je poudarila, da so vsi ti zakoni v pripravi že pred dogodki, "ki v zadnjem času prejemajo največ pozornosti javnosti.

Katič na očitke Poklukarja

Pravosodna ministrica je komentirala tudi nedavno izjavo ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja. Ta je prejšnji četrtek po obisku policistov v Ribnici dejal, da največji del težave ni policija temveč pravosodje. "Sama bi zavrnila to, kar je bilo v javnosti poskušano prikazati, da bi minister za notranje zadeve rekel, da gre kritika za nedelovanje ali pa neuspešno spopadanje z aktualnimi zadevami na pravosodje. Povedal je, da ceni neodvisnost tako dela policije kot tožilstva in sodstva," je dejala pravosodna ministrica. "Vsak ima pravico izraziti mnenje, da pričakuje od vseh nas, da vsak dobro opravi svoje delo, in verjamem, da se k temu cilju tudi vsi trudimo," je poudarila.

dezurni@styria-media.si.

 

 

Komentarjev 8
  • karantanc56 17:14 29.avgust 2024.

    Že 33 let nesposobna OBLAST.

  • Avatar Leon
    Leon 16:59 29.avgust 2024.

    Katičeva ima težave z razumevanjem težav romske skupnosti in delovanja družbe. Ne loči pojma pravosodje in krivosodje ,katero je glavni problem Slovenije .

  • FejstDogaja 16:40 29.avgust 2024.

    Katičeva malo ruši agendo lastni stranki, ki je hotela skočiti na vlak protiromskega sentimenta. Takole ne bo šlol. Ker ja, pravosodje ima veliko vlogo pri obvladovanju tega problema. Kriminalni element je treba iz romskih naselij pobrat in zbasat tja, kamor ...prikaži več spada. Tole ni pa nič.