Slovenija
5220 ogledov

Ministričino odsotnost opravičil šolski dispanzer

Milojka Kolar Celarc Saša Despot
Hodi ministrica k šolskemu zdravniku?

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v državni zbor poslala zdravniško potrdilo, s katerim opravičuje svojo odsotnost na zaslišanju pred pred preiskovalno komisijo DZ, ki ugotavljanja zlorabe v slovenskem zdravstvenem sistemu. Zaslišanje bi moralo biti 1. decembra, a se je ministrica, ki pred tem še ni bila na bolniški, opravičila zaradi nenadnih in nepričakovanih zdravstvenih težav

Milojka Kolar Celarc Ministrica Slovenija Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ima nenadne in nepričakovane zdravstvene težave

Kot je vidno iz objeve, ki jo je na Twitterju delila poslanka SDS Jelka Godec, je zdravniško potrdilo ministrici napisal zdravnik ali zdravnica iz šolskega dispanzerja.

Godčeva opozarja na datum opravičila

Ko je komisija 1. decembra letos želela zaslišati ministrico, so jo iz njenega kabineta opravičili zaradi nenadnih zdravstvenih težav. “Takrat nismo prejeli uradnega zdravniškega opravičila. Včeraj pa smo prejeli opravičilo za ministrico, in sicer s strani šolskega dispanzerja, z datumom za 7. 12.,” pravi Godčeva. ”Vse dosedanje priče so se na dan zaslišanja opravičile z zdravniškim opravičilom, datiranim na dan zaslišanja, opravičilo je bilo od osebnega zdravnika. Sedanja ministrica pa tudi z opravičilom zavaja javnost, deluje shizofreno, govori eno, dela drugo,” še dodaja.

Zakon: Odsotnost lahko opraviči le izbrani zdravnik

80. a člen Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) določa, da potrdilo o upravičeni odsotnosti z naroka glavne obravnave ali drugega procesnega dejanja pred sodiščem, izda izbrani zdravnik.

Da bi ministrica za izbranega osebnega zdravnika imela pediatra, je zelo nenavadno. Glede na Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja je "osebni otroški zdravnik izbrani osebni zdravnik zavarovane osebe do dopolnjenega 19. leta starosti v otroškem ali šolskem dispanzerju". 

V šolski dispanzer do 19. leta

Prav tako ZZVZZ v 80. členu določa, da ima zavarovana oseba pravico do proste izbire zdravnika in zdravstvenega zavoda, v nadaljevanju pa: "Za zavarovane osebe starejše od 19 let je izbrani osebni zdravnik specialist splošne medicine (družinske medicine) ali specialist medicine dela, prometa in športa, izjemoma je lahko tudi zdravnik splošne medicine s podiplomskim študijem socialne medicine."

zivljenje 20.4.2005, cepljenje, dojencek, medicinska sestra, Pediatricna klinika Slovenija Pediatrov ni dovolj za vse

Glede na zakon torej pediater ne more biti izbrani osebni zdravnik osebe, starejše od 19. let. Kljub temu pa obstajajo primeri, ko imajo odrasle osebe izbranega zdravnika v šolskem dispanzerju. 

Za pojasnila glede tega, ali ima svojega izbranega zdravnika v šolskemu dispanzerju tudi ministrica in kaj je razlog za to, smo zaprosili ministrstvo za zdravje, poslali so nam ta odgovor: "Zdravniško potrdilo o upravičeni odsotnosti je ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc izdala njena dolgoletna izbrana osebna zdravnica, specialistka splošne in šolske medicine, ki ima ambulanto za šolsko mladino in odrasle."

Milojka Kolar Celarc Zdravje Slovenija Ministrica ostaja na bolniški

 

 

 

Komentarjev 15
  • McClain 08:17 23.december 2017.

    glede na obnašanje je ta baba zrela za predšolski dispanzer

  • ode 08:05 23.december 2017.

    Neodvisna komisija, sestavljena iz poštenih dohtarjev, naj babo še enkrat pregleda. Nato pa objaviti ime in priimek goljufivega dohtarja, ki je napisal lažno opravičilo in naslov njegovoe ambulante.

  • stary1 19:08 22.december 2017.

    Moški v lekarni: "Kondome, prosim!" Lekarnarica: "A dam vrečko zraven?" Moški: "Ne, ni treba, ni tolk grda." če si pijan je še grda baba lepa