Slovenija
176 ogledov

O nakupu računalnikov niso razpravljali, to je razlog

delo računalnik Profimedia Cene študentskega dela se zvišujejo.
Komisija za nadzor javnih financ naj bi razpravljala o nakupu 13.000 računalnikov, ki ga je ministrstvo za digitalno preobrazbo izvedlo lani.

Komisija DZ za nadzor javnih financ danes ni obravnavala nakupa 13.000 računalnikov zaradi nesklepčnosti. Predsednik komisije Jernej Vrtovec je nujno sejo prekinili, nadaljevali jo bodo prihodnji teden. Seje se ni udeležil del koalicijskih poslancev, prav tako na njej ni bilo ministrice. 

Vrtovec je pojasnil, da niso dobili opravičila ministrice, ampak zgolj obvestilo, da jo bo na seji nadomeščala državna sekretarka na ministrstvu za digitalno preobrazbo Aida Kamišalić Latifić

V NSi zaradi nedavnih ugotovitev računskega sodišča in KPK komisiji predlagajo, da ministrico Emilijo Stojmenovo Duh pozove k odstopu.

Zahteva NSi za sklic seje je sledila sredini objavi revizijskega poročila računskega sodišča, ki je ugotovilo, da ministrstvo za digitalno preobrazbo pri lanskem nakupu prenosnih računalnikov za 6,5 milijona evrov ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti. Kot so ugotovili revizorji, ministrstvo ni postavilo jasnih zakonskih podlag za razdelitev računalnikov, pa tudi, da ni jasno, na kakšen način je ministrstvo sploh določilo količino računalnikov.

Zaradi zaznanih korupcijskih tveganj pri nakupu je ministrstvu več priporočil izdala tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ni potrdila, zato je postopek ustavila, je pa zaznala sum kršitve zakona o javnem naročanju in zadevo odstopila Državni revizijski komisiji.

Poročali smo o slabih izkušnjah nekaterih uporabnikov, ki so prejeli zloglasne računalnike. Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so sicer zagotavljali, da ni vse tako črno.

Na podlagi ugotovitev računskega sodišča in KPK so v NSi predlagali, da člani komisije opravijo razpravo o nakupu prenosnih računalnikov in sprejmejo sklepa, s katerima bi komisija Stojmenovo Duh pozvala k odstopu, predsednika vlade Roberta Goloba pa bi komisija pozvala, da DZ predlaga ministričino razrešitev.

Pritisk na ministrico se tako dodatno stopnjuje, potem ko je SDS zaradi nakupa prenosnih računalnikov zoper njo vložila že drugo interpelacijo. Pri tem iz obeh manjših koalicijskih strank, ki ji že na prvem glasovanju marca letos niso izrekli podpore, tudi tokrat prihajajo skeptični glasovi. Stojmenova Duh sicer še naprej uživa podporo predsednika vlade Roberta Goloba.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Naklonsky 12:13 09.september 2024.

    Ignorantski odnos do davkoplačevalcev! Bedno in primitivno!

  • zdrej 11:10 09.september 2024.

    Kaj ni nobenih komentarjev. Projekt v osnovi ne premišljen in potem, ko so videli, da je fail niso naredili praktično kaj dosti, da bi ga spremenili iz šlamastike v uporabno zadevo. Oprema stoji in s tem gre počasi v franže. ...prikaži več Dali bi še par tisočakov in bi te prenosnike uredili in raztalali.