Slovenija
1702 ogledov

Mladoletni mopedist staršem pridelal 1040 evrov globe

mopedist PU Novo mesto
Policisti ga niso lovili, da se ne bi tragično končalo.

"Nekaj pred 21. uro so bili policisti PP Novo mesto obveščeni o objestni in nevarni vožnji mladoletnikov na območju Grma v Novem mestu, ki so vozili le po zadnjem kolesu in ogrožali pešce. Takoj so se odzvali in enega izmed kršiteljev izsledili in ga ustavljali s svetlobnimi in zvočnimi signali. Voznik mopeda znakov policistov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo. Prenehali so s sledenjem mladega kršitelja, saj so ocenili, da bi lahko padel in se huje poškodoval. So pa ugotovili njegovo identiteto in obiskali njegove starše," so sporočili z novomeške policijske uprave. 

Starše so seznanili s kršitvami mladoletnika in nevarnim begom, ki bi se lahko končal tudi tragično. "Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov in vožnje neregistriranega mopeda bodo na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Določila Zakona o pravilih cestnega prometa in Zakona o motornih vozilih za omenjene kršitve določajo globo v višini 1.040 evrov," so sporočili policisti. 

Kdo sta druga dva kršitelja, še preverjajo, ko ju najdejo, bodo zoper oba ustrezno ukrepali.

So pa policisti odkrili še več voznikov nedovoljeno predelanih mopedov. "Policisti PP Sevnica so med kontrolo prometa v Boštanju okoli 21. ure ustavili 15-letnega voznika mopeda iz Sevnice. Med postopkom so ugotovili, da so na mopedu opravljene nedovoljene predelave, zato so moped zasegli, opravljen bo tudi izredni tehnični pregled. O kršitvah bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče," so sporočili policisti. 

"V noči na 25. 7. so policisti PP Novo mesto na Belokranjski cesti opravljali meritve hitrosti. Kontrolirali in ustavili so 15-letnega voznika mopeda, ki je vozil s hitrostjo 43 km/h. Zaradi suma, da je vozilo nedovoljeno predelano, so moped zasegli, opravljen bo izredni tehnični pregled. O postopku z mladoletnikom so obvestili starše, o ugotovitvah tehničnega pregleda in o kršitvi bodo z obdolžilnim predlogom seznanili pristojno sodišče," so zapisali policisit. 

Zakon o motornih vozilih v 18. členu (predelana vozila) določa, da se postopek posamične odobritve predelanega vozila se izvede tudi za vozilo, katerega skladnost s predpisi je že bila ugotovljena, če je bila na njem pozneje narejena predelava (v nadaljnjem besedilu: predelano vozilo), ki ustreza vsaj enemu od naslednjih kriterijev:
1.      se nanaša na podatke, evidentirane v postopku registracije vozila;
2.      vpliva ali bi lahko vplivala na homologirane dele vozila;
3.      vpliva ali bi lahko vplivala na varnost vozila.

"Z globo 4.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki v prometu uporablja vozilo, ki je bilo predelano, pa ta predelava ni bila odobrena v skladu s prvim odstavkom tega člena oziroma sprememba iz 52. člena tega zakona ni bila vpisana v evidenco, njihova odgovorna oseba pa z globo 400 eurov. Z globo 400 eurov se kaznuje za ta prekršek lastnik oziroma uporabnik vozila oziroma uporabnica vozila (v nadaljnjem besedilu: uporabnik vozila), če je fizična oseba," opozarjajo policisti. 

Fotografija je simbolična. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 13:26 25.julij 2024.

    Dolejnska republika ! Tam veljajo njihovi zakoni .

  • miho 13:04 25.julij 2024.

    MOL bi lahko vsak dan zbrala 1 mio EUR z globami, če bi mestno redarstvo vestno kaznovalo vse prekrškarje. Enako tudi policija. Objestna vožnja z mopedi in motorji, vožnja po pločnikih in kolesarskih stezah z mopedi in motorji, vožnja v ...prikaži več napačno smer v enosmerno ulico, vožnja čez rdečo luč,...

  • munja 12:49 25.julij 2024.

    Vedno bolj postajamo divji zahod z gnilo oz. popolnoma zastarelo zakonodajo. Samo udarec po žepu je še učinkovit, če je dovolj močan.