Slovenija
19 ogledov

"Mnogim prekipeva"

Hosta pravi, da so tri najboljše stvari v Ljubljani zelene površine, ljudje in u Anže Petkovšek
Milan Hosta. Športni filozof in novinec v politiki je županski kandidat Zaresa.

Zakaj se podajate v bitko, ki je po mnenju večine izgubljena?
To sem se tudi sam vprašal. Zato ker mislim, da je čas za ljudi, ki se do zdaj nismo ukvarjali s politiko. Pomembno je, da nismo več statisti, ampak dejavni člani družbe.

Stanovanjski problem v Ljubljani je eden od največjih. Koliko stanovanj boste zgradili in kakšna bo cena kvadratnega metra?
Vsaj 1.500. V programu Zaresa je, da bi podvojili število neprofitnih stanovanj. Seveda bo to v teh razmerah težko, a ne nemogoče. Mladi in mlade družine odhajajo iz mesta in se selijo na obrobje, v primestne občine, zato jim moramo ponuditi več. Čeprav nisem gradbenik, verjamem, da bi lahko ceno spustili pod dva tisoč evrov na 
kvadratni meter.

Športnik po duši
Milan Hosta. Rodil se je 28. avgusta 1973 v Ljubljani. Diplomiral je na fakulteti za šport, doktoriral na filozofski fakulteti. Letos je postal direktor Mednarodnega inštituta za trajnostni razvoj, diplomacijo in politiko športa. Je ustanovitelj Zavoda za fair play in strpnost v športu. V prostem času je rad z družino – je oče dveh deklic –, bere in se posveča meditaciji.

Zakaj ste kot najboljšo rešitev prometnih težav izbrali tramvaj?
Tramvaj oziroma mestni tirni promet je najučinkovitejši. Izriva avtomobilsko pločevino, je cenejši, hitrejši, tišji in prijazen do okolja. Tudi evropska sredstva za to so že pripravljena. Ljubljana je namreč v tem mandatu imela veliko luknjo pri črpanju teh sredstev.

Koliko bi tramvaj stal in kolikšen del te investicije bi pokrili z evropskimi sredstvi?
Finančne in prostorske načrte za tramvaj bi lahko končali do leta 2013. To ni projekt, ki se dela na hitro. Zdaj bi lahko obljubljali neko številko, potem pa videli, da nismo upoštevali vseh okoliščin, in bi nam očitali, da smo 
volilcem metali pesek v oči.

Na listi Zaresa za ljubljanskega svetnika je tudi raper Nikolovski, ki je na shodu glasbenikov šokiral z nacističnim pozdravom, ker mu niso pustili do besede. Je to pravi način za izražanje svojega mnenja?
To je samo znak, da mnogim prekipeva, ker dejansko ne pridejo do besede. Predvsem mladi. Nikolovski je otrok sodobnega časa in je eden od tistih, ki se je poleg drugih kulturnikov uprl večjim tokovom. Žal včasih tudi s takimi akcijami opozorijo na sistem, ki nas obdaja.

Zakaj nekateri člani Zaresa za mestnega svetnika kandidirajo na listi Zorana Jankovića?
S tem se ukvarjamo in mislim, da se bo zdaj izkazalo, kdo je pripadnik stranke in želi graditi novo politiko, kdo pa je tisti, ki mu politika Zorana Jankovića z njegovo listo bolj ustreza.

Katero šolsko oceno bi dali Jankoviću za njegov mandat?
Dal bi mu dve oceni: za storilnost pet, za vedenje pa neprimerno.

Ali Ljubljana potrebuje dva nogometna stadiona?
Na to lahko odgovori samo šport. Kolikor ga poznam, v teh časih zagotovo ne.

Kaj bi naredili s Plečnikovim stadionom?
Plečnikov stadion je vsekakor treba obnoviti, čeprav imamo nov stadion, saj ima Plečnikov zgodovinsko vrednost.

Kako bi rešili ljubljanski šport oziroma vse tri Olimpije?
Tukaj je vprašanje, kaj reševati. Veliki težavi slovenskega in ljubljanskega športa sta netransparentnost in to, da globalni trg zahteva velike vložke, čemur slovenski trg težko sledi. To je zelo težko vprašanje. Jaz bi se zavzel za to, da šport vrnemo rekreativcem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.