Slovenija
29116 ogledov

"Vzpostavlja se močan nevihtni pas", to prihaja ponoči

naliv dež vreme Profimedia
Zalilo je več stanovanjskih in poslovnih objektov, osnovno šolo in vrtcev. Takšni so obeti za prihodnje ure.

"Trenutno se nad Furlanijo vzpostavlja močan nevihtni pas, kjer je možna tudi toča, sodeč po radarskih odbojih," razmere v večernih urah opisujejo pri Neurje.si. "V prihodnjih urah bodo nevihte v pasovih zajele zahodni del države, kjer bo pojav toče manj verjeten, vseeno pa možen. Opozoriti velja predvsem na močne nalive, kot smo zapisali zjutraj v prognozi neviht."

Gibanje padavin lahko spremljate na tej povezavi.

"V večernih urah je oslabljena hladna fronta dosegla severno Slovenijo, kjer so plohe vse pogostejše. Zaenkrat močnejših nalivov pri nas še ni. V Furlaniji-Julijski krajini je nastalo nekaj močnejših neviht, ki so se združile v nevihtni sistem. Te se pomikajo nad zahodno Slovenijo. Ozračje je marsikje soparno," so zapisali na agenciji za okolje. "V naslednjih urah pričakujemo, da se bo območje s plohami in nevihtami iznad zahodne Slovenije širilo proti vzhodu. Pojavljali se bodo močnejši nalivi."

Napovedi, kje bo najbolj padalo, so nehvaležne, pravijo. "Proženje neviht je odvisno od hladne fronte, ki se bo počasi pomikala proti jugu. Vseeno pa je največja verjetnost močnih nalivov na Primorskem, predvsem na Goriškem, v Vipavski dolini in na Krasu. Padavine bodo proti osrednji Sloveniji in vzhodu nekoliko oslabele. Močnejše padavine bodo nastajale v pasovih, tako da bo lahko razlika višine padavin na majhnih razdaljah velika," so pojasnili.

Najmočnejši nalivi na zahodu, jugu in v notranjosti

"Glavnina padavin se pričakuje v noči na torek, ko nas bo prešla vremenska fronta. Takrat se bodo na zahodu in jugozahodu države tvorili pasovi neviht, ki bodo prešli večji del države. 1. stopnjo nevarnosti smo izdali predvsem zaradi močnih nalivov, ki lahko povzročijo hudourniške poplave, kot smo jim bili priča v preteklem tednu. Le ti bodo najmočnejši na zahodu, jugu in v notranjosti države. Ob nevihtah se lahko krajevno pojavi manjša toča, je pa verjetnost za ta pojav majhna," so v svoji napovedi zapisali pri Neurje.si. 

Oranžno opozorilo za celotno državo

Agencija za okolje je za celotno državo izdala oranžno opozorilo zaradi krajevno močnih nalivov. "Od ponedeljka zvečer do torka sredi dneva bodo po Sloveniji nastajali krajevno močni nalivi. Ob tem je možen porast hudourniških vodotokov," pravijo na Agenciji RS za okolje. Zaradi obilnih padavin lahko manjši vodotoki in hudourniki poplavijo, poplavi pa lahko tudi padavinska voda. Verjetnost za to je večja v zahodni in osrednji Sloveniji. 


Bodite pozorni na spremembe

Geološki zavod Slovenije je medtem opozoril, da je nocoj in v torek zaradi napovedanih povečanih količin padavin in namočenosti tal povečana nevarnost za nastanek in reaktivacijo zemeljskih plazov, predvsem za severozahodno in severno Slovenijo.

Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih. Lastnikom objektov na nestabilnih tleh priporočajo, da preprečijo zbiranje in zastajanje večjih količin vode na enem mestu. Svetovali so redno pregledovanje strešnih odtokov, žlebov in odtočnih jarkov, prav tako pregledovanje in morebitno popravljanje bazenov in ribnikov ter pozornost na območjih povečane vlažnosti in zastajanja vode na zemljišču.

Voda zalila več objektov

Med 21. uro in 21.30 so na samodejni postaji Vedrijan zabeležili 26,22 litra padavin, v Novi Gorici pa 21,61 litra. 

Na območju regijskih centrov za obveščanje Postojna, Celje, Maribor in Murska Sobota je močno deževje zalilo več stanovanjskih in poslovnih objektov, osnovno šolo in vrtec. Zaradi večje količine meteornih voda pa se je sprožilo več zemeljskih plazov, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Na terenu so posredovali gasilci iz devetih prostovoljnih gasilskih društev, ki so črpali vodo in zaščitili več plazov, so še sporočili.

Kako bo v prihodnjih dneh?

V sredo bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami. Te bodo pogostejše zjutraj in dopoldne. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja.  V četrtek bo pretežno oblačno, predvsem v zahodni Sloveniji bodo še nastale posamezne plohe. V petek bo delno jasno in suho. 

Od petka do srede bo prevladovalo precej sončno vreme. Verjetnost za padavine bo majhna. Popoldanske temperature bodo sprva okoli 25 °C, od ponedeljka do srede pa med 25 in 30 °C. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Ender3 21:41 10.junij 2024.

    Še nebo joče od veselja, ker je JJ dobil EU volitve. Poslej bo vse drugače pravoverni sodržavljani. !!😎