Slovenija
36 ogledov

MOL bo praznovala le enkrat

Župan Zoran Janković je že na ponedeljkovi seji dejal, da 14. aprila sam ne bo p Žurnal24 main
Praznika. V statutu MOL sta še vedno dva, a enega očitno ne priznavajo več.
Če ga župan ne želi praznovati, se mi to zdi nezrel odziv.
Žiga Turk, SDS

"Mestna občina Ljubljana (MOL) bo mestni praznik počastila 8. maja s slavnostno sejo ter podelitvijo plaket, nagrad in naziva častnega meščana,” je na vprašanje, kaj bo MOL pripravila ob prazniku prve pisne omembe Ljubljane kot mesta (14. aprila), odgovorila Tanja Dodig Sodnik, vodja županovega kabineta. Naslednja seja mestnega sveta, na kateri bi ta praznik lahko črtali iz statuta, bo šele 18. aprila, poleg tega pa sprememb statuta niso uvrstili na dnevni red.

Datumi niso pravi
Obrazložitev
. "Praznik MOL je 9. maj – dan svobode in miru," bi o praznikih po predlagani spremembi določal statut. Praznika prve omembe Ljubljane kot mesta ne bi bilo več, v statutu pa je bil od leta 1995, ko so ga vpisali na osnovi listine iz leta 1243. Takrat se Ljubljana enkrat omenja kot mesto in enkrat kot trg, poznejša odkritja pa kažejo, da najstarejša omemba Ljubljane kot toponima sega v leta 1112–1125.

Lani so za 14. april odprli razstavo Gustava Januša, ki je bila hkrati uvod 8. Koroških kulturnih dni v Ljubljani. Stroški so znašali 3.435 evrov.

"Požvižgal se bo"
"Spomin na stoletno zgodovino Ljubljane so neki modrejši mestni svetniki zapisali v statut, ki še vedno velja. Če ga župan ne želi praznovati, se mi to zdi nezrel odziv nekoga, ki mu po legalni poti ni uspelo spremeniti statuta in se bo na statut pač požvižgal," je komentiral Žiga Turk, mestni svetnik (SDS), ki je z amandmajem pred zadnjo sejo mestnega sveta predlagal, da bi člen o prazničnih spremembah črtali, saj "odpira ideološko temo in pogreva delitve iz preteklosti".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.