Slovenija
24 ogledov

MOL za dodatne vrtčevske oddelke

otrok vrtec deklica Shutterstock
Mestna občina Ljubljana (MOL) bo predvidoma poleti objavila javni razpis za podelitev koncesije za vrtce, s katero namerava pridobiti 50 oddelkov za otroke prvega starostnega obdobja, so povedali na občini.

O objavi razpisa za podelitev koncesije bodo na julijski seji mestnega sveta odločali svetniki, saj je sklep mestnega sveta pravna podlaga za razpis. Sklep določa, da MOL letos in prihodnje leto na podlagi razpisa dodeli eno ali več koncesij za opravljanje javne službe na področju predšolske vzgoje, in sicer za pet let.

Tudi predlog o manjši igralni površini

Vrtci bodo na seji mestnega sveta tema dvakrat, saj je na dnevnem redu tudi predlog sklepa o manjši notranji igralni površini v 23 javnih vrtcih MOL za prihajajoči šolski leti. Zmanjšanje s štirih oziroma najmanj treh kvadratnih metrov igralne površine na otroka omogoča pravilnik o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca. Zmanjšanje pa je dovoljeno v primeru, ko zaradi zagotovitve notranje igralne površine ne bi mogli sprejeti vseh vpisanih otrok.

Po predlogu MOL naj bi tako vrtci v prihodnjih dveh šolskih letih zagotovili po tri kvadratne metre za otroke do drugega leta starosti, po 2,6 kvadratnega metra za otroke od drugega do tretjega leta starosti in po 1,75 kvadratnega metra za otroke od tretjega leta starosti naprej. Za zmanjšanje mora po potrditvi v mestnem svetu soglasje dati še pristojni minister, na MOL pa ob tem opozarjajo, da bi morali vrtci v primeru, da sklep ne bi bil sprejet, oblikovati oddelke z zmanjšanim številom otrok.

V LJ prejeli 4.606 vlog

V ljubljanskih vrtcih so sicer za prihajajoče šolsko leto prejeli 4.606 vlog za sprejem, od tega 2.883 otrok izpolnjuje kriterij bivanja in stalnost bivanja. Stalno prebivališče v MOL skupaj z obema ali enim od staršev ima 1.213 otrok, vendar ne zadostujejo kriteriju stalnosti bivanja, 510 otrok pa je iz drugih občin. Od vseh prejetih vlog se jih 3.875 nanaša za otroke prvega starostnega obdobja, 731 pa na starejše otroke.

Po podatkih iz prejšnjega tedna je na centralnem čakalnem seznamu 1.339 otrok prvega starostnega obdobja ter 110 otrok drugega starostnega obdobja. Na MOL so ob tem pojasnili, da so na seznamu tudi otroci, ki so dobili prosto mesto, vendar starši še niso podpisali pogodbe.

Na MOL so pojasnili tudi, da le 32 otrok prvega starostnega obdobja s stalnim prebivališčem v MOL in stalnostjo bivanja še ni dobilo nobene ponudbe vrtca. "Vsi ti otroci so rojeni leta 2013 in niti ne dosegajo starostnega pogoja za sprejem v vrtec," so zapisali v oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL.

Pojasnili so še, da se proces vključevanja otrok v vrtce nadaljuje ves čas šolskega leta, saj vrtci objavljajo prosta mesta, ki nastanejo zaradi odstopov staršev od pogodb oziroma zavrnitve ponudbe prostega mesta skozi celo šolsko leto.

Komentarjev 1
  • Romana Stubelj 13:56 29.junij 2013.

    poletje je že.....bo treba mal pohitet...... al ni to mišljeno leta 2013??? Mi smo že tri leta na čakalnem seznamu....kar pa ne bom komentirala...