Slovenija
1312 ogledov

Na Darsu avgusta zaostrujejo

Dela na avtocesti, dars, prenova, delo, obnova, avtocesta Profimedia
Iz sindikalnih vrst je slišati, da jih uprava ne jemlje resno, avgusta so zato pripravljeni zaostriti svoje aktivnosti.

Zaposleni na Darsu julija niso dočakali višjih plač. Potem ko je eden od treh reprezentativnih sindikatov v podjetju zavrnil plačni predlog uprave, ta namreč ni začel veljati, sestanki na to temo pa se nadaljujejo. Iz sindikalnih vrst je slišati, da jih uprava ne jemlje resno, avgusta so zato pripravljeni zaostriti svoje aktivnosti.

Sindikat delavcev Darsa je junija v nasprotju z drugima dvema reprezentativnima sindikatoma - Sindikatom delavcev avtocest Darsa in Sindikatom železniškega transporta Slovenije SE Dars - zavrnil plačni predlog uprave.

Prvotni predlog, ki so ga naslovili na upravo, je namreč predvideval 22-odstotno zvišanje plač, uprava pa je pristala na zvišanje osnovnih plač za en plačni razred, torej za štiri do pet odstotkov. V naslednjih treh mesecih bi sicer okrepila še maso za delovno uspešnost s 13 na 16 odstotkov skupne mase plač ter pristopila k aktivnostim za pripravo nove sistemizacije delovnih mest in k oblikovanju nove lestvice za usklajevanje plač z inflacijo.

"Predlagani dogovor je nesprejemljiv, saj predvideva skromno zvišanje plač za zaposlene z nižjimi plačami, medtem ko bistveno bolj koristi tistim z že visokimi plačami. Dve tretjini zaposlenih na Darsu prejema plače do 25. plačilnega razreda, tako kot velika večina članov Sindikata delavcev Darsa," je za STA poudaril predsednik Sindikata delavcev Darsa Damir Lišić.

V sindikatu, ki deluje pod okriljem Konfederacije sindikatov Slovenije (KSS) Pergam in na Darsu med drugimi zastopa vzdrževalce, strojnike, cestninske nadzornike, nadzornike prometa in operaterje v prometnoinformacijskem centru, so na to junija opozorili tudi s protestom pred upravno stavbo podjetja v Ljubljani.

Sestanki na temo plač se  nadaljujejo

A, tako Lišić, uprava njihovih zahtev in protesta ni vzela resno. "In nimam občutka, da se uprava pogaja v dobri veri, saj so sestanki bolj namenjeni zavlačevanju in izvajanju pritiskov name osebno kot pa poskusom, da se doseže dogovor," je opozoril.

Kot je navedel, se za rešitev vprašanja plač aktivno zavzema le delavski direktor. Ta je po njegovih besedah tudi predstavil predlog dogovora, ki je bil sprejemljiv za vse sindikate. Na mizi je bil minuli teden, a ga uprava ni podprla, "delavskega direktorja pa so izločili iz celotnega procesa".

So pa sindikati v torek prejeli odgovor vodje službe za upravljanje kadrov na Darsu Klemna Brenka, da so se pripravljeni začeti pogajati o tem predlogu, je nadaljeval Lišić. "Dejstvo, da so se šele sedaj pripravljeni začeti pogajati, potrjuje naš očitek, da se je uprava ves čas pogajala s figo v žepu. Sicer še vedno upamo, da bomo dogovor dosegli, ampak vse kaže, da nas uprava ne jemlje resno in bomo avgusta morali začeti zaostrovati sindikalne aktivnosti," je sklenil.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • darefoks 11:22 26.julij 2024.

    tisti majo ze zdaj prevec, prasci gnili nesposobni lopovski