Slovenija
9951 ogledov

Na Krasu gori, požar naj bi bil podtaknjen, napoved ni dobra

požar na Krasu
1/3
Bralec
Na Krasu je izbruhnil požar, ki se zaradi vetra hitro širi.

Zagorelo je v bližini Komna, med Trsteljem in Velikim Ovčjakom. Uprava RS za zaščito in reševanje navaja, da gori celoten hrib Trstelj, požar pa se širi proti Novi Gorici. 

Komenski župan Erik Modic je za Radio Robin povedal, da se je požar začel na komenski strani Železnih vrat in se je hitro razširil na pobočje Trstelja. "Zgoraj z namakanjem ščitijo antene. Sreča je v tem, da očitno ni še tako presušeno, kot je bilo pred dvema letoma, poleg tega pa so pri nas že vse interventne službe," je povedal za Radio Robin. "Zaenkrat še nobeno naselje ni ogroženo, kar je zelo pomembno, kot rečeno, pa sedaj ščitijo antene, da bi bil potem čim manjša škoda na infrastrukturi". 

Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje je aktiviranih 45 gasilskih enot in Državna enota za gašenje iz zraka. Oba air tractorja že gasita požar.

"Zaradi gasilske intervencije so nekatere ceste popolnoma zaprte," so sporočili s Policijske uprave Koper. "Vse prebivalce pozivamo, da ostanejo doma in da po nepotrebnem ne zasedajo cest, ki vodijo do požarišča. Doma zaprite okna in se ne izpostavljajte dimu," so dodali.

Po neuradnih informacijah, ki jih je prenesla Televizija Slovenija, naj bi bil požar podtaknjen.

požar Kras | Avtor: Natalja Pešić/Facebook Natalja Pešić/Facebook

"Ob 10.34 je bil aktiviran Državni načrt zaščite in reševanja ob požaru v naravnem okolju," so sporočili. 

Vodja intervencije je Simon Vendramin, ki je intervencijo vodil tudi pred dvema letoma, so sporočili iz regijskega štaba CZ za severno Pirmorsko.  

Uprava RS za zaščito in reševanje je 17. julija razglasila veliko požarno ogroženost za območje občin Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Enzgg4 12:02 18.julij 2024.

    Ne razunem, kaj ima kdo od tega, da neti požare v naravi. Saj to ni amazonski pragozd, da bi krčili gozd za obdelovalne površine. To je lahko le delo bolnika.

  • Avatar MS
    MS 11:51 18.julij 2024.

    Leon, 24 ur na dan na tisoče dronov v akciji, ne more na potencialno zanimivih področjih za piromane preprečiti njihovih namer in akcij!

  • Avatar Leon
    Leon 11:17 18.julij 2024.

    Vsako leto enako ! Imajo drone naj nadzirajo piromančke tako kot na Hrvaškem .