Slovenija
18674 ogledov

Na neslavnem seznamu nova regija, v teh krajih največ okužb

šolski otroci v spremstvu prečkajo cesto Saša Despot
Glede na epidemološko sliko smo na pragu rdeče faze, v Zasavju imajo težave.

Ob 5.022 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 981 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je delež pozitivnih znašal 19,5 odstotka. V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom, ko je bilo potrjenih 918 novih primerov okužb, jih je bilo včeraj za približno sedem odstotkov več. Velik skok okužb so sicer zaznali v nedeljo, ko je bilo potrjenih več kot 40 odstotkov okužb več kot nedeljo pred tem. "Epidemiološke razmere se slabšajo, kar je razvidno iz mnogih podatkov," je na novinarski konferenci dejala vladna govorka Maja Bratuša.

Med občinami glede na včeraj potrjene okužbe izstopajo; Celje 52, Šentjur 15, Žalec 27, Brežice 14, Novo mesto 26, Litija 17, Grosuplje 18, Ivančna Gorica 16, Koper 21, Piran 18, Nova Gorica 31, Sežana 14, Ljubljana 120, Maribor 53.

Sedem dnevno povprečno število potrjenih primerov se žal še naprej povečuje. Po danes objavljenih podatkih znaša 829 (včeraj 820), meja za rdečo fazo, ko bi morali zapreti šole, je 1000.

Okužbe po regijah

Povečujeta se tako 14-dnevno kot sedemdnevno povprečje okuženih, v zadnjem času najslabšima regijama, to sta obalno-kraška in koroška, se je žal pridružila še zasavska, je še pojasnila Bratuševa, ki je po prvem kazalniku (14 dnevno povprečje potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev) pristala za Koroško.

 | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Podobno sliko prikazuje sedemdnevno povprečje, ki je 276,4, najvišja incidenca je še vedno v koroški in obalno-kraški regiji, sledi ji Zasavje. Najbolje se še vedno držijo v Posavju.

 | Avtor:

Slaba epidemiološka slika se že odraža v bolnišnicah. "Noben pogoj ni več izpolnjen. Vidite, da smo glede obeh kriterijev v oranžnem, naslednji kriterij glede okužb, pa je zdaleč nad tem," je dodala vladna govorka. Glede na epidemološko sliko smo torej prej na pragu rdeče faze.

 | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Ni razloga za sproščanje, tudi drugi pogoj presežen

Danes je bilo zasedenih 507 postelj, še včeraj 496. Koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta je na novinarski konferenci povedal, da so že po novem letu menili, da bi lahko prišel tretji val, "a se to k sreči ni zgodilo." 

Zadnjih deset dni

Konec januarja je bilo 1066 hospitaliziranih, konec februarja pa le 542, kar pomeni, da se je v februarju število hospitalizacij prepolovilo. Tudi število pacientov na intenzivni terapiji je padlo pod polovico. Najnižje število hospitaliziranih je bilo po njegovem 13. marca, in sicer 436.

Po deseti dneh se je stanje začelo slabšati. "Že smo dosegli 3. fazo, ko so, denimo, bolnišnice v Izoli, Brežicah in na Ptuju že postale nekovidne," je povedal Carotta, a zaradi slabšanja epidemiološkega stanja so ta trenutek vse bolnišnice spet covidne bolnišnice.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 07:15 24.marec 2021.

    Glavni keivec je JANŠA ,ki je s svojo strategijo zastraševanja in maščevanje državljanov zanemaril osnovne ustavne pravice . Kaj čakajo državne zdravstvene institucije glede cepljenja ?

  • ántihojsar 17:00 23.marec 2021.

    FUCK--OFF ! ! !

  • Šakal. 16:59 23.marec 2021.

    Jebite se svinje lažnive. Sama laž, sama laž iz dneva v dan.