Slovenija
32 ogledov

Na ŠOU naj bi vse teklo gladko

Tuji študenti potrebujejo pomoč pri prijavi, nastanitvi in študentski prehrani. Žurnal24 main
Na ŠOU smo naslovili vprašanja glede njihovega delovanja. Mnogi izmed članov naj bi delovali v dvojni vlogi. V ŠOU to zanikajo.

Včeraj smo poročali, da naj bi se na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOU) zgodil incident. Kot so nam danes sporočili s ŠOU, naj bi se neprimerno vedel le eden izmed poslancev, in ne dva, kot smo zapisali.

"Ena izmed zaposlenih v finančno-računovodski službi je vodstvo ŠOU v Ljubljani včeraj popoldne obvestila o neprimernem vedenju in kršenju Pravilnika o finančnem poslovanju ŠOU v Ljubljani enega izmed poslancev Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani. Poslanec je pri vpogledu v podatke FRS te tudi fotografiral, s čimer je kršil Pravilnik o finančnem poslovanju ŠOU v Ljubljani. Ukrepi v zvezi z omenjenim dogodkom so že v teku," so nam sporočili s ŠOU.

Težave z odhodom Hozjana

Vse težave na ŠOU naj bi se začele odvijati, ko je maja letos z mesta predsednika ŠOU odstopil Marko Hozjan in ga je nasledila Ana Pleško, ki jo je, kot so zapisali na ŠOU, kot kandidatko za predsednico v Ljubljani predlagala skupina poslancev, in sicer na podlagi Razpisa za zbiranje kandidatur za predsednika ŠOU v Ljubljani. Naša navajanja, da ji je mesto predsednice ponudil kar sam ŠOU, so po njihovem mnenju netočna in zavajajoča.

Glede na to, da se v javnosti pojavlja veliko ugibanj glede članov ŠOU, ki naj bi zaradi želje, da stvari vzamejo v svoje roke, odstavljali direktorje in spreminjali akte, smo na ŠOU naslovili nekaj vprašanj v povezavi s podatki, ki smo jih pridobili.

Opozorila na nepravilnosti

Naši viri so nas opozorili na naslednje domnevne nepravilnosti pri projektih, ki naj bi bili predstavljeni na eni izmed sej. Imena virov kot tudi akterjev hranimo v uredništvu.

Eden izmed članov naj bi ŠOU podpisal pogodbo o sodelovanju pri projektu Simbioza. Drugi član naj bi predlagal podporo projekta Social Point, kjer sodelujejo njegovi prijatelji. Za sodelovanje z zavodom MOBIN naj bi prav tako poskrbel eden izmed članov. Po neuradnih podatkih pa naj bi predsedstvo od svojih zavodov zahtevalo prijavo na razpis ŠOS in nato vračanje denarja na ŠOU v višini pridobljenega denarja na razpisu.

Na sedmi redni seji predsedstva ŠOU v Ljubljani je predsedstvo res soglasno potrdilo sodelovanje pri projektu Simbioza, kasneje pa ga je potrdil še Študentski zbor. Po besedah ŠOU sodelovanje ni finančne narave. Kar se tiče projekta Social Point, se predsedstvo z njim še ni seznanilo, zato ga tudi ne more komentirati.

So pa seznanjeni glede sodelovanja z Zavodom za mobilnost in informacije mladih MOBIN, ki je na sedmi redni seji predsedstvu ŠOU v Ljubljani predstavil možnost sodelovanja z organizacijo. Predsedstvo se je z njihovimi predlogi seznanilo in pooblastilo Aleksandra Šmitrana, da pripravi predlog sodelovanja s strani ŠOU v Ljubljani v sodelovanju s strokovnimi službami.

Glede zahteve o prijavi na razpis pa so nam odgovorili, "da so se zavodi ŠOU v Ljubljani lahko na nedavni razpis Študentske organizacije Slovenije v skladu z razpisnimi pogoji prijavili le prek svojega ustanovitelja, torej ŠOU v Ljubljani. Sredstva, ki so jih zavodi prejeli na omenjenem razpisu – finančni podatki še niso znani, znan pa je že točkovnik projektov – morajo biti v skladu z razpisom porabljeni namensko, torej za projekt, s katerim so se tudi prijavili na razpis."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.