Slovenija
18 ogledov

Na Štajerskem neenotno

(Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
V celjski in ptujski enoti proti, Mariborčani za arbitražo.

 

Ob meji so prebivalci sporazum večinoma podprli. Tako v Lendavi in Ormožu kot v večini okrajev, ki spadajo pod Ptuj. Kljub temu je večina upravičencev na Ptuju glasovala proti arbitraži. V celjski enoti je sporazum dobil najmanj glasov v Mozirju in Šentjurju, v mariborski pa v Slovenskih Konjicah in Slovenski Bistrici.

 Na Hotizi, kjer so se v preteklosti že dogajali incidenti zaradi meje, je bilo vse mirno. "Mi nimamo nobenih težav. Res pa je, da se tako na slovenski kot hrvaški strani najde po pet ljudi, ki stalno provocirajo," nam je v dopoldanskih urah hitel razlagati Martin s Hotize, ki je bil prepričan, da referendum ne bo uspel.

Tudi drugi krajani, ki so prihajali na volišče, so pojasnili, da na meji ali ob njej nimajo težav. "Obkrožila sem proti. Tu sem že dolgo in vem, kje je bila od nekdaj meja," nam je pojasnila starejša domačinka, ki je tako kot mnogi drugi prišla na volišče takoj po maši.

"Poln kufer imam tega"

V štajerski prestolnici, v kateri je potekal tudi športni vikend, večina vprašanih meni, da gre za enega izmed najpomembnejših referendumov po osamosvojitvi Slovenije, obenem pa je jezna, da se politiki med seboj niso znali dogovoriti. "Poln kufer imam tega, da se ne morejo dogovoriti. Z mejnim vprašanjem nam mečejo pesek v oči, ukvarjati pa bi se morali s pomembnejšimi vprašanji," je dejala Mateja iz Maribora.

Najmanj v Šmarju

Po podatkih državne volilne komisije je bila najmanjša udeležba v Sloveniji v Občini Šmarje pri Jelšah. "Morda je vplivalo to, da imamo veliko mešanih zakonov, ljudje pa niti niso dobro vedeli, kaj naj obkrožijo," meni župan Jože Čakš.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.