Slovenija
11354 ogledov

Država vam ob nakupu e-kolesa vrne 500 evrov, a le, če ima blatnike in luč

E-kolo, električno kolo Pexels
Borzen je objavil javni poziv za sofinanciranje nakupa električnih koles, namenjenih opravljanju daljših poti oziroma dnevnih poti na delo.

"Nepovratne finančne spodbude za fizične osebe so namenjene subvencioniranju nakupa e-koles s pedali z dodatnim pogonom, ki so opremljena s pomožnim električnim motorjem z največjo trajno nazivno močjo, ki je manjša ali enaka 250 W, katerega izhodna moč se prekine, kadar kolesar preneha poganjati pedala, sicer pa se progresivno zmanjšuje in končno prekine, preden hitrost vozila doseže 25 km/h," so zapisali.

Vlogo lahko odda vsaka polnoletna fizična oseba, ki ima prebivališče v Sloveniji, davčno številko ter je nakup e-kolesa opravila v času polnoletnosti. Samostojni podjetniki so do subvencije upravičene le, če e-kolesa ne bodo uporabljale za opravljanje pridobitne dejavnosti.

Subvencijo lahko na tem javnem pozivu vsak dobi le za eno kolo.

Subvencijo je mogoče dobiti za mestno ali zložljivo kolo in za tovorno kolo. Električno kolo mora biti mestno ali zložljivo in mora izpolnjevati dva kriterija, prvi je EPAC standard: e-kolo mora ustrezati standardu BS EN 15194:2017 ali BS EN 15194:2017 +A1:2023, kar vlagatelj dokazuje z izjavo prodajalca.

Pogoj: blatniki in luči

Hkrati mora biti kolo primerno za dnevno mobilnost. "Model e-kolesa mora biti primarno namenjen opravljanju dnevnih poti (dnevna mobilnost) in s strani proizvajalca serijsko opremljen z blatniki in lučmi. E-kolesa, ki bi ta pogoj lahko izpolnjevala s kasnejšimi nadgradnjami, niso upravičena do prejema subvencije; prav tako do subvencije niso upravičena e-kolesa za športno rabo," so zapisali.

"Tovorna kolesa morajo ustrezati standardu BS EN 15194:2017 ali BS EN 15194:2017 +A1:2023 ter standardu kakovosti tovornih koles DIN 79010:2020-02 ali imeti nosilnost okvirja večjo od 120 kilogramov in biti s strani proizvajalca opredeljena kot tovorno kolo za prevoz ljudi ali blaga. Skladnost e-kolesa s tema standardoma upravičenec dokazuje z izjavo prodajalca," so zapisali na Borzenu.

Rabljena in testna kolesa niso predmet subvencioniranja.

Najvišja subvencija 500 oziroma tisoč evrov

Za električno kolo je mogoče dobiti 25 odstotkov maloprodajne cene z vključenim davkom na dodano vrednost, vendar ne več kot 500 evrov. Do subvencije so upravičena kolesa, katerih maloprodajna cena z DDV (z upoštevanim komercialnim popustom) ne presega 2.500 evrov.

Za tovorno kolo je mogoče dobiti subvencijo v višini 30 odstotkov maloprodajne cene z vključenim davkom na dodano vrednost, vendar ne več kot tisoč evrov.

Za sofinanciranje nakupa električnih koles so predvideni štirje milijoni evrov, od tega po tem pozivu letos dva milijona.

Vlogo z vsemi potrebnimi dokazili je mogoče za oba sklopa oddati od 3. 6. 2024 od 8.00 ure dalje do zaključka veljavnosti javnega poziva. Obdobje upravičenosti za sofinanciranje nakupa električnih koles je od vključno dneva objave javnega poziva v Uradnem listu RS, to je od vključno 31. 5. 2024.

Javni poziv bo odprt do porabe sredstev.

Za popolno oddano vlogo mora prijavitelj poleg vseh zahtevanih podatkov vlogi priložiti tudi naslednja dokazila oziroma priloge:

- dokazilo o posesti e-kolesa (fotografija, na kateri se vidi celo e-kolo);

- račun o nakupu e-kolesa (na katerem sta razvidna naziv, matična ali davčna številka prodajalca, znamka in naziv kolesa, količina, datum nakupa, datum dobave in cena z DDV ter ime in priimek kupca; račun se mora glasiti na ime upravičenca, če na računu imena ni navedenega, mora upravičenec pojasniti, zakaj tega podatka na računu ni; predračun se ne šteje kot ustrezno dokazilo);

- potrdilo o izvedenem plačilu nakupa e-kolesa (razen če je na računu jasno navedeno, da je bil račun plačan s kreditno kartico, debetno kartico ali gotovino; če tega podatka na računu ni navedenega, mora upravičenec priložiti enega od naslednjih potrdil: potrdilo o plačilu računa z debetno kartico (TRR izpisek, iz katerega je razvidno plačilo računa) ali potrdilo o plačilu računa s kreditno kartico (izpisek izdajatelja kreditne kartice, iz katerega je razvidno plačilo računa) ali pisna izjava prodajalca, da je bil račun plačan; v primeru, ko se e-kolo plačuje na obroke ali na kredit, je potrebno predložiti ustrezno listino, ki dokazuje, da je do nakupa dejansko prišlo);

- izpolnjeno, podpisano in žigosano izjavo prodajalca, pri katerem je bilo e-kolo kupljeno;

- izpolnjeno in podpisano izjavo upravičenca;

pooblastilo, (če vlogo odda pooblaščenec upravičenca).

Več informacij lahko najdete tukaj. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • silvester9 08:40 03.junij 2024.

    Še zmeraj imam raje kolesa. Vsaj vem da kolesarim in ne lenariim. E- kolesa so za lenuhe

  • LukaMB 19:54 02.junij 2024.

    Super, še več debilnih kolesarjev po cesti, tokrat s težjo in še bolj hitro mašino.

  • rd2dmk2 06:55 02.junij 2024.

    e-kolesa imajo ceno kot kakšen mali avto. in kje naj ga parkiram ko pridem na šiht ? aja , saj ga mram vzet v pisarno pa ga dat filat. firme malokrat poskrbijo za parkirišče svojih delavcev ( ne o izenačit ...prikaži več z direktorji, ki imajo svoje garaže v firmi ), za kolesa jim je še manj mar. kaj bom šel na šiht z biciklom, domov pa peš ? ko bo pred firmo urejena kolesarnica, bom prišel v firmo z navadnim biciklom- zato da se bom zbudil, ker bom malo pedaliral, ne da bom spal še naprej.