Slovenija
36 ogledov

Nad Slovenijo brnela letala

Slovenija ima 11 pilatusov. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Nad slovenskim nebom so danes brnela vojaška letala. Potekala je namreč vaja zaščite zračnega prostora med Natom in Slovenijo.

Tiskovni predstavnik generalštaba Slovenske vojske Simon Korez je za zurnal24.si povedal, da sta v dopoldanskem delu vaje sodelovala dva pilatusa Slovenske vojske in dva lovca F16 italijanske vojske. V popoldanskem delu vaje pa sta ob dvema našima pilatusoma sodelovala še dva eurofighter EF 2000 Typhoon.

"Gre za preizkušanje postopkov nadzora slovenskega zračnega prostora. Slovenski zračni prostor se varuje pod okriljem Natovih sil. Za nas trenutno to izvajajo Italijani in Madžari kombinirano. Danes smo to urili z Italijani. Urili smo tudi intervencije prisilnega pristanka in kooordinacijo s civilno kontrolo letenja," je razložil Korez.

Letala so letela na višinah med 6 tisoč in 8 tisoč metri nadmorske višine na relaciji Cerklje ob Krki–Brnik–Ljubljana–Vrhnika. Italijanska letala pa so v slovenski zračni prostor priletela nekje na območju Nove Gorice.

Korez ob tem pravi, da pritožb občanov zaradi hrupa danes niso prejeli. "Običajno se drugi dan kakšni prebivalci javijo." Na obrambnem ministrstvu podobno vajo načrtujejo tudi oktobra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.