Slovenija
369 ogledov

Nadomestilo je možno koristiti v več kosih

Zavod za zaposlovanje na Parmovi 32. Dejan Mijović
Če nekomu pripada pol leta nadomestila za brezposelnost, lahko del izkoristi tudi, ko naslednjič ostane brez službe.

Na nas se je obrnila bralka, ki je izgubila službo in ji pripada pol leta nadomestila za brezposelnost. Zanima jo, ali bi v primeru, če bi se po dveh mesecih zaposlila in čez pol leta spet ostala brez službe, še imela pravico do štirih nadomestil, ki jih še ne bi izkoristila. Pol leta zaposlitve na drugi strani še ne prinaša pravice do denarnega nadomestila. 

"Upravičenec do denarnega nadomestila med brezposelnostjo, ki se v času njegovega prejemanja zaposli, ima po prenehanju zaposlitve pravico uveljavljati preostali, še neizkoriščen del tega nadomestila, v vašem primeru torej nadomestilo za preostale štiri mesece," pojasnjujejo na zavodu za zaposlovanje. 

Če koristiš preostanek, se nova delovna doba šteje za naslednjič

Če bi bila naša bralka nato zaposlena devet mesecev in bi že dobila pravico do treh mesecev nadomestila, pa bi lahko izbrala, ali želi izkoristiti štiri mesece, ki so ji še ostali po izgubi prejšnje zaposlitve ali tri mesece po novem. Štiri preostala nadomestila bi se izplačala v enaki višini, kot so bila izračunana po prejšnji izgubi nadomestila, nova pa glede na zadnje plače. 

Če bi izkoristila neizkoriščen del denarnega nadomestila, bi se ji devet mesecev nove zavarovalne dobe upoštevala pri izračunu upravičenosti do nadomestila ob ponovni brezposelnosti. 

Komentarjev 1
  • izRODEk 10:50 29.oktober 2014.

    Še ena neumnost najslabše ministrice vseh časov v Republiki Sloveniji, Anje Kopač Mrak.