Slovenija
34890 ogledov

Nadškofa Zoreta pozivajo k opravičilu, očitajo mu, da zavaja ljudi

Stanislav Zore facebook
Zore je v pridigi izrekel nekaj neresničnih trditev, pravijo avtorji predloga zakona.

Prejšnjo soboto je na Brezjah potekalo 56. romanje bolnikov, invalidov in ostarelih, sveto mašo pa je vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki se je v pridigi pošteno obregnil ob predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ) in njegove avtorje.

"Na Brezje smo priromali v času, ko namesto besed upanja in tolažbe donijo trobente smrti; ko z dejanji govorijo, da človekova vrednost ni v njegovi enkratnosti in izvoljenosti, ampak v njegovi ekonomski koristnosti; ko v predlog zakona zapišejo, da je prostovoljno končanje življenja neprimerno cenejše kot dolgotrajna oskrba in izplačevanje zasluženih pokojnin. In v tem času mrzlih vetrov, ki s svojim sebičnim pišem odnašajo s seboj našo človečnost, je naše srečanje še toliko bolj pomembno in sporočilo, ki ga bomo poslali s tega srečanja s seboj in z Marijo, še bolj nepogrešljivo," je med drugim dejal.

Poudaril je, da Jezus pred boleznijo in trpljenjem ni bežal. "Sprejemal je tiste, ki so mu jih prinašali in jim pomagal. Bolne je ozdravljal, gobave očiščeval, obsedene osvobajal in vse blagoslavljal. In ko so mu povedali o nekom, ki je bolan, se je napotil k njemu in ga ozdravil, ali pa kar oživil, če je že umrl. Jezus ni nikoli zavračal bolnikov in grešnikov, pred njimi nikoli ni bežal, ampak jih je sprejemal, ozdravljal in spodbujal," je dodal.

Ostarele in bolne je zato pozval, naj se zgledujejo po Jezusu. "Danes kot višek naprednosti razglašajo tako imenovano prostovoljno končanje življenja. Čista neumnost. Pokojni profesor Anton Trstenjak je velikokrat poudaril, da je prvinska človekova drža skrb za življenje in da se nihče ne odloči za smrt prostovoljno," je dejal.

Zore je poudaril še, da "nihče nikoli ni strošek"

Avtorji predloga zakona: Naj se opraviči ali pa dokaže resničnost svojih trditev

Soavtorji predloga zakona Andrej Pleterski, Dušan Keber, Brigita Skela Savič in Igor Pribac zato od Zoreta zahtevajo opravičilo ali pa dokaz resničnosti besed, ki jih je izrekel v pridigi, predvsem v stavku: "Ko v predlog zakona zapišejo, da je prostovoljno končanje življenja neprimerno cenejše kot dolgotrajna oskrba in izplačevanje zasluženih pokojnin."

Pojasnjujejo, da ta trditev ni resnična. "Podpoglavje 'Primerjava stroškov' smo sklenili z ugotovitvijo, da zagotavljanje PPKŽ "ne bo povzročilo dodatnega finančnega bremena za zdravstveni sistem" in "nima nobenega vpliva na celoto stroškov zdravstvenega proračuna." Edina primerjava, ki smo jo naredili, je primerjava med stroški PPKŽ in zdravstvenimi stroški v zadnjih mesecih življenja. Dopuščamo možnost, da g. Zore ne ve, da je predlagatelj zakona dolžan v posebnem poglavju prikazati nove javne stroške, ki bi jih prinesel zakon," so zapisali, a dodali, da težko verjamejo, "da gospod nadškof ni opazil velikega razkoraka med tem, kar nam pripisuje, in tem, kar smo v resnici zapisali".

Poudarili so, da besede "pokojnina" v zakonu sploh ni, izraz "dolgotrajna oskrba" pa nastopa samo enkrat v citatu 23. člena Zakona o zdravstvenem zavarovanju.

"Težko verjamemo tudi, da se ni zavedal, kako zavajajoče so njegove besede. Odgovornost vplivne javne osebe do soljudi ga zavezuje, da nejevernim Tomažem dokaže resničnost svojih besed, česar med pridigo ni naredil," so prepričani.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 48
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 19:28 23.junij 2024.

    Vrednost cloveka je v kvaliteti zivljenja in ne v jakosti in dolzini bolecine.

  • silvester9 14:07 20.junij 2024.

    Morilci. Vi bi se morali opravičiti starim ljudem. Kaj bi se moral Zore opravičevati vam ki predlagate starim ljudem da naredijo samomor

  • Avatar R_D
    R_D 22:06 19.junij 2024.

    Ko je imel Mufti podobno pridigo so pa držali gobec. Dokaz hočejo. Spolni prestopnik Pribaccna Twitterju:'Evtanazija je bistveno cenejša od stroškov večine bolnikov v bolnišnicah ob koncu njihovega življenja.' Svinje levicarske. Novodobni fasisti.