Slovenija
5201 ogledov

Banke zapirajo pipico, to se je zgodilo od aprila do danes

Štetje denarja, denar, evri
1/2
Profimedia
Več kot pol bank je že znižalo obrestno mero za depozite.

Najvišjo obrestno mero, do tri odstotke, lahko dobijo tisti, ki so pripravljeni zamenjati banko. Najvišja redna ponudba je 2,40 odstotka, povprečna redna ponudba pa malce manj kot dva odstotka.

Najvišje obrestne mere za enoletno vezavo deset tisoč evrov ponujajo Addiko, DBS in Primorska hranilnica Vipava, vse za enoletno vezavo ponujajo 2,40-odstotne obresti.

Unicredit banka za 12-mesečno vezavo ponuja le en odstotek obresti (za sklenitev v spletni banki 1,10 odstotka), kar je najmanj med slovenskimi bankami, a za vezavo od 18 do vključno 35 mesecev ponujajo 2,50 odstotka (za sklenitev v spletni banki 2,60 odstotka).

Bi menjali banko? To lahko dobite!

Unicredit in Gorenjska banka imata najvišjo ponudbo za nove stranke. "V okviru posebne ponudbe novim strankam ob hkratnem odprtju transakcijskega računa s paketom Sproščeni, Aktivni ali Brezmejni nudimo 3 % letno obrestno mero za sklenitev enega Klasičnega depozita v znesku od 500 do največ 100.000 EUR (v poslovalnici ali po spletu) in z maksimalno ročnostjo do 18 mesecev," so nam pojasnili v Unicredit banki.

"Novim strankam Gorenjske banke je trenutno na voljo posebna akcijska ponudba, in sicer 24-mesečno brezplačno vodenje bančnega paketa in 3,00-odstotna obrestna mera za vezavo depozita z ročnostjo od 13 do 23 mesecev," pa pojasnjujejo na Gorenjski banki.

V BKS imajo do 30. 9. 2024 posebno ponudbo za vezavo sredstev z ročnostjo 6 mesecev ter za zneske višje od milijona evrov, pripravljajo pa tudi posebno ponudbo za nove stranke, ki se bo predvidoma navezovala na 31. oktober, svetovni dan varčevanja.

Za krajše vezave lahko dobite več

Posebno ponudbo za nove stranke, ki k njim prenesejo plačo ali pokojnino, ima tudi Sparkasse, kjer je redna obrestna mera 2,10 odstotka. Akcijska obrestna mera za enoletno vezavo je 2,70 odstotka, najvišja pa je za vezavo od 91 do 120 dni, ko znaša 3,50 odstotka.

Addiko novim strankam ponuja sklenitev depozita od 91 do vključno 180 dni po obrestni meri 2,40 odstotka (redna obrestna mera je 1,50 odstotka), 2,40 odstotka pa je sicer njihova redna ponudba za enoletni depozit.

Intesa ima posebno ponudbo za nove stranke, a ne za 12-mesečno vezavo, zato ni vključena v tabelo. Nove stranke lahko depozit za 3,15-odstotne obresti vežejo za pol leta ali pa za 3-odstotne obresti za pol leta. Pri Intesi je sicer redna ponudna med najnižjimi na trgu, se pa za 0,2 odstotne točke zviša v primeru vezave prek digitalnih kanalov in še za 0,2 odstotne točke za znesek nad 50 tisoč evrov, kar pomeni, da je maksimalna obrestna mera 1,70 odstotka, kar je še vedno podpovprečno.

Pri NLB in Gorenjski banki denarja ne vežite za 12 mesecev, saj je obrestna mera za 13-mesečno vezavo bistveno višja. Delavska hranilnica na naša vprašanja ni odgovorila, njihov spletni kalkulator pa je pokazal višjo obrestno mero za 13-mesečno vezavo. Možno je sicer, da je obrestna mera višja že za vezavo v primeru leta in dneva, pred vezavo pri njih velja preveriti tudi to.

Obrestne mere so že nižje in bodo še

"V primeru nadaljnjega zniževanja ključnih obrestnih mer pričakujemo postopno zniževanje obrestnih mer," so nam odgovorili v Sparkasse. Evropska centralna banka je sicer v četrtek, 12. septembra znižala obrestno mero za denar, ki ga banke naložijo pri njej na 3,50 odstotka. Za 0,25 odstotnih točk nižja obrestna mera bo začela veljati 18. septembra.

Naša primerjava kaže, da je večina bank že znižala ponujene obrestne mere za enoletno vezavo. V tabeli lahko vidite, koliko so ponujali aprila in koliko junija.

Gorenjska banka je v primerjavi z aprilom obrestno mero znižala za 0,60 odstotne točke, BKS za 0,50, Sparkasse za 0,40, NLB, Delavska hranilnica in Hranilnica Lon za 0,25 odstotke točke, Primorska hranilnica Vipava pa za 0,20 odstotne točke.

"Višine obrestnih mer oblikujemo na podlagi razmer na trgu. Okrepljena gospodarska aktivnosti in znižanje inflacije sta tako že privedla do znižanja obrestnih mer s strani centralne banke. Le temu bomo verjetno sledile tudi vse banke," so nam povedali v Hranilnici Lon.

"ECB je junija letos znižala ključne obrestne mere za 25 odstotnih točk. Od ECB trgi sicer letos pričakujejo dodatno znižanje ključnih obrestnih mer, konkretno se pričakuje, da bo ECB v četrtek 12.9.2024 na monetarnem zasedanju napovedala dodatno znižanje za 25 odstotnih točk (to se je zgodilo, op. a.) Kakšna bo dejanska prihodnja dinamika zniževanja pa je nehvaležno napovedovati, bodo pa znižanja ključnih obrestnih mer vplivala na oblikovanje obrestnih mer banke," so zapisali v NLB. Z veljavnostjo 12. junija se je obrestna mera ECB znižala s 4,00 na 3,75 odstotka. 

Štetje denarja, denar, evri | Avtor: Profimedia Profimedia

"Banka obrestno politiko prilagaja razmeram na trgu, trenutno ne pričakujemo spremembe obrestne mere za navedeno ročnost 12 mesecev," so nam odgovorili v banki Intesa Sanpaolo. "V OTP banki skrbno spremljamo gibanje obrestnih mer na finančnih trgih v Sloveniji in širše ter siceršnja gospodarska gibanja. Tudi v prihodnje bomo sledili zastavljenim poslovnim ciljem in strategiji ter temu ustrezno prilagajali obrestno in cenovno politiko," so zapisali v OTP banki.

"V prihodnjem obdobju bomo zagotovo ponudbo obrestnih mer za vezane vloge prilagajali razmeram na trgu, kjer so slednje odvisne od več deležnikov (gibanja inflacije, odločitev in ravnanja ECB, ravnanja konkurence) ter prav tako v odvisnosti od lastnih ocen in potreb banke same," pa so zapisali v BKS.

To ponujajo tuje banke

Ponudba na nekaterih tujih bankah je precej boljša. N26 tako ponuja varčevalni račun brez vezave, na katerem so obresti pri osnovnem brezplačnem računu 1,7-odstotne, denar pa je na voljo takoj. Za tiste, ki bi izbrali najdražji plačljivi račun Metal, so obresti 3-odstotne. Izplačilo je mesečno. 

Najbolj priljubljena neo banka med Slovenci je Revolut. Ta ponuja naložbo v tako imenovani Flexible account, kjer so trenutno obresti 2,84 odstotka. Pri tem je treba opozoriti, da gre za obresti od naložbe v vzajemne sklade in ne za depozit, kar pomeni, da naložba ni zajamčena do sto tisoč evrov in da obresti do tisoč evrov niso oproščene plačila 25-odstotnega davka.

Trgovalna platforma Trade Republic na neinvestiran denar do 50 tisoč evrov od 18. septembra, ko bo veljalo zadnje znižanje obresti ECB, ponuja 3,50-odstotne obresti, do takrat veljajo obresti v višini 3,75 odstotka, torej enako, kot njim za depozit čez noč plača ECB. Trgovalna platforma ima dogovore z več evropskimi bankami, tako da ima stranka odprt bančni račun z IBAN kodo, kar pomeni, da za denar do sto tisoč evrov jamči država.

Slovenci lahko prek spleta odprejo račun tudi pri nekaterih bankah v drugih državah EU, ki ponujajo višje obresti od slovenskih bank.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 3
  • jakec1575 07:49 16.september 2024.

    samo dodatek. ta obrestna vam velja od 13 do 24 mesecev. kar se splaca. vec pa je ze konkretno nizja

  • atamama 07:20 16.september 2024.

    Odkar N26 in ostali ponujajo več ob isti varnosti imamo opcije. Morda bi te spletne banke naredile še izobraževanja za ''penziče'' .... da ne bodo plačevali provizij in ''vodenja računov''-obiranje do kosti- in bodo prihranili za najmanj eno ''fasngo'' na leto