Slovenija
54 ogledov

Najnižja pokojnina 197 evrov

razno 25.03.09 starejsi gospe, sprehod, bergle, upokojenci; foto:Sasa Despot Saša Despot
Pokojnina moškega s 40 leti pokojninske dobe znaša 434 evrov, ženske pa 40 evrov več.

Najnižja pokojninska osnova za tiste pokojnine, ki so uveljavljene letos, znaša 758 evrov, najvišja pokojninska osnova pa 3.034 evrov, je na današnji seji sklenil zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Najnižja pokojnina znaša od začetka letošnjega leta 197 evrov, so sklenili.

"Na videz sta omenjeni številki o najnižji in najvišji pokojninski osnovi visoki, a samo na videz, saj novi pokojninski zakon spreminja vrednotenje pokojninske dobe. Vendar so zneski primerljivi s prejšnjo ureditvijo," je na seji poudaril namestnik generalnega direktorja zavoda Jože Kuhelj.

Po njegovem pojasnilu omenjena najnižja pokojninska osnova pomeni, da pokojnina moškega s 40 leti pokojninske dobe, odmerjena od najnižje pokojninske osnove, znaša 434 evrov. "Ženske pa so po zakonu v nekoliko ugodnejšem položaju, ker je odmerni odstotek pri njih višji, tako da imajo za skoraj 40 evrov višjo pokojnino od moškega," je povedal.

Najvišja štirikratnik najnižje

V skladu s pokojninsko reformo se po njegovih besedah najnižja pokojninska osnova določi od 1. januarja posameznega koledarskega leta v višini 76,5 odstotka povprečne mesečne plače, izplačane v preteklem letu, a zmanjšane za davke in prispevke. Najvišja pokojninska osnova pa je štirikratnik najnižje pokojninske osnove.

Del vdovske pokojnine za pravico, uveljavljeno letos, znaša od 1. januarja največ 89 evrov, skupno izplačilo lastne in dela vdovske pokojnine pa največ 1.737 evrov, je še sklenil svet zavoda.

Komentarjev 5
  • privat 19:57 28.maj 2013.

    in še vedno imamo te ljudi na vladah ,občinah...problem je v tem ,ker enostavno ti ljudje ne bojo nehali krasti in posledično se bo pokojnina manjšala.

  • franke 15:44 28.maj 2013.

    A NI TO SRAMOTA VELIIIIIKA.

  • dragec 15:25 28.maj 2013.

    dejstvo je, da se je pokojninski zakon sprejel hitro in izsiljeno. ZPIZ še danes bluzi in nima vseh podzakonskih aktov, zamuja z izračuni, Skratka ena velika NESPOSOBNOST. Bodoči upokojenci so upravičeno zaskrbljeni za svojo prihodnost. Finančnih izračunov ni, posebej, ...prikaži več ko govorimo o tako imenovanih poklicnih pokojninah.