Slovenija
13369 ogledov

Najnovejša prognoza: Konec prihodnjega tedna bo intenziva presegla drugi val

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Slabe napovedi širjenja epidemije v Sloveniji.

"Epidemija hitro narašča, kar se vse bolj odraža tudi v bolnišnicah. V enotah intenzivne terapije bomo maksimalne lanske vrednosti drugega vala predvidoma presegli konec naslednjega tedna," ugotavlja Matjaž Leskovar, ki za Institut Jožef Stefan prirpavlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji. "Dosledno izvajajmo pravilo CPT in ostale ukrepe, da bodo posledice čim manjše. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, saj pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. S cepljenjem rizične populacije se pomembno zmanjša kumulativno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo. Posledično je manj ovirano izvajanje elektivnih programov, zdravstvo pa postane bolj dostopno."

 | Avtor: IJS IJS

Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,4. 

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno polovica prebivalstva. "Trenutno je delež kužnih približno 1,4 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 70. prebivalec," razlagajo pri IJS. "Ocenjujemo, da je hkrati neprecepljenih in neprekuženih še približno petina prebivalstva, dovzetnih pa dobra četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 odstotno učinkovita in ker imunost s časom upada."

 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS

Hitreje se prekužujemo kot cepimo

Hitrost cepljenja je približno štiri tisoč prvih odmerkov na teden oz. 0,2 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 38 tisoč okuženih na teden oz. 1,8 odstotka prebivalstva na teden.

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 961. Glede na kriterije ECDC smo v temno rdeči fazi. Dokler epidemija ne bo zanesljivo upadala, ne bomo podali napovedi za prehod nazaj v rdečo fazo, ker so negotovosti prevelike.

 | Avtor: IJS IJS

V tabelah so za drugi, tretji in četrti val za vsako starostno skupino posebej navedeni ocenjeni deleži potrjeno okuženih, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo (hosp), obravnavo v enotah intenzivne terapije (EIT) oz. umrejo (umrli). Ocenjeni deleži vseh hospitaliziranih v posameznih valovih, ki potrebujejo intenzivno terapijo, so: drugi val 13,4 odstotkov, tretji val 18,9 odstokov, četrti val 24,8 odstotkov, in odražajo predvsem starostno strukturo okuženih v posameznih valovih.

 | Avtor: IJS IJS

"Iz podatkov za posamezne starostne skupine je razvidno, da je različica B1.258.17 (drugi val) tipično manj nevarna od različice alfa (tretji val), ki je tipično manj nevarna od različice delta (četrti val)," še ugotavlja Leskovar. "Različica delta je zares zelo neugodna, saj je bistveno bolj kužna od ostalih različic in je tipično tudi bolj nevarna."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:52 26.oktober 2021.

    Kako je to mozno , da več okuženih kot lani.lani ni bil noben cepljen letos pa čez 50 posto cepcev pa še več okuženih. Kmečka logika pravi da nekaj na Baba Vanga inštitut ne znajo sprogramirat. Vse skup je eno ...prikaži več nategovanje. Butale republika!

  • Dusan12 18:17 26.oktober 2021.

    ZORČIČ tokrat razmišljal trezno s svojo glavo, kulovci se pa obrisali pod nosom, Trček pojedel vse pudinge, čokoladne, vanilijeve in one s smetano po 9 centov v menzi državnega zbora in od jeze rinil v Violeto, kar z nosem v ...prikaži več razpeto neskromno oprsje, za STA stari Mencinger

  • b33ab25186006cead7364298e6e8c765c70692f1 18:09 26.oktober 2021.

    Črna kronika,Večer,Veselinović,16.06.2022,... LJUBLJANSKA VIŠJA SODNICA STANKA ŽIVIČ Z BOLNO DUŠEVNOSTJO UNIČILA UGLED SLOVENIJE!!!!