Slovenija
14 ogledov

Napoved: EU spet zabija gole

Žurnal24 main
Gospodarska rast. Letošnje napovedi za Evropsko unijo so precej boljše, kot so bile še spomladi. V 27-erici naj bi bila rast kar 1,8-odstotna, motor okrevanja pa je Nemčija.

Evropska komisija je v danes predstavljeni vmesni napovedi gospodarske rasti za EU v letošnjem letu napovedala, da bo območje evra beležilo 1,7-odstotno rast, celotna Unija pa je deležna še za desetinko boljše napovedi.

Še maja je komisija napovedovala, da bo rast v evroobmočju 0,9-odstotna, celotna Unija pa enoodstotna.

Spet imamo trdna tla pod nogami, spet smo začeli zadevati gole. Toda kljub temu ni razloga, da bi glasno razglašali zmago.
Žargon komisarja Ollija Rehna

Kljub izboljšani napovedi pa je komisija še vedno "optimistično previdna", saj je evropsko gospodarstvo še bolj očitno na poti okrevanja, kot je kazala spomladanska napoved. Kot ugotavlja evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn, je bila rast v drugem četrtletju še posebej izrazita, a se v drugi polovici leta obeta upočasnitev okrevanja, ki je bilo v prvi polovici boljše od pričakovanj.

Med gospodarsko najmočnejšimi državami povezave se je najbolj izkazala Nemčija, ki bo po napovedih komisije letos beležila 3,4-odstotno rast, enako se obeta Poljski, ki sicer še nima evra. Dobri so tudi obeti za Nizozemsko, ki naj bi beležila 1,9-odstotno rast. Za Slovenijo konkretnih podatkov komisija ni sporočila.

V Umarju so zvišanje napovedi o gospodarski rasti pričakovali, tudi prvi razpoložljivi podatki za tretje četrtletje pa kažejo nadaljevanje hitrejšega okrevanja od spomladi pričakovanega. Vseeno pa bo rast v letošnjem tretjem in zadnjem četrtletju nižja kot v drugem, opozarja Umar.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.